Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   „Explicațiile” lui Andrian Candu, privind…

„Explicațiile” lui Andrian Candu, privind recomandările Comisiei de la Veneția

Andrian Candu, președintele Parlamentului, a declarat că nu se va renunța de la proiectul de lege prividn schimbarea sistemului electoral din R. Moldova.

„De ce ar trebui să renunțăm la schimbarea sistemului? Comisia de la Veneția vine doar cu recomandări și niciodată nu va impune unui stat să facă ceva. Despre acest lucru a spus și ea. Sistemul electoral este ales de către cetățeni și Parlament. Este dreptul suveran al statului”, a declarat Candu, în cadrul emisiunii „În Profunzime” de la PROTV.

Totodată, acesta a menționat că a examinat în detaliu recomandările făcute de către Comisie, însă, acestea nu i-au făcut să renunțe la proiect. „Atunci când citim avizul Comisiei, trebuie să citim întregul paragraf și să nu-l rupem din context. Acolo se vorbește despre unele deficiențe pentru care noi vom găsi soluții și tot acolo se vorbește despre oportunitate politică, fiind motivată de lipsa consensului. În R. Moldova, în general, nu există consens pe nicio problemă. Astfel, această recomandare a Comisiei cade, pentru că în țară nu există unanimitate”, a menționat Candu.

„Considerăm că membrii Comisiei nu au interpretat corect atunci când s-au expus pe partea politică unde nu ar fi trebuit să se expună. Dar ei a făcut acest lucru și noi o luăm ca atare, dar pe noi ne interesează partea juridică”, a adăugat președintele Parlamentului. 

La 19 iunie, Comisia de la Veneția a publicat avizul privind modificarea sistemului electoral. Potrivit acestuia, Comisia atenționează că anumite schimbări ale sistemului electoral ar putea agrava situația din R. Moldova.

„În condițiile actuale din R. Moldova, proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral  este inoportun, pentru că acesta ar spori riscul ca majoritatea candidațlor independenți să fie influențați de oamenii de afaceri sau de alți actori care urmăresc interesele proprii. De asemenea, responsabilitatea oferită Comisiei Electorale Centrale de a stabili componența circumscripților se bazează pe criterii vagi și poate influența activitatea CEC”, atenționează membrii Comisiei.

De asemenea, Serviciului European de Acțiune Externă a recomandat autorităților din R. Moldova să țină cont de aceste recomandări, pentru că „schimbarea sistemului electoral ridică preocupări serioase în actualul context politic, când nu există un consens între părțile interesate. Mai mult, această revizuire propusă de autoritățile de la Chișinău nu ține cont de recomandările precedente făcute de Comisia de la Veneția, privind preocupările legate de reglementarea și transparența finanțării partidelor politice și a campaniei electorale. Reieșind din toate aceste momente, considerăm inadecvată schimbarea sistemului electoral, când prerogativele de suveranitate ale țării sunt mult mai importante. Reamintim că democrația și statul de drept fac, de asemenea, parte din Acordul de Asociere semnat de R. Moldova și UE. Sperăm că autoritățile din R. Moldova vor ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția”, au declarat membrii Serviciului European de Acțiune Externă.