Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Magistrații au decis: prelungirea mandatului…

Magistrații au decis: prelungirea mandatului de arestare pe numele ex-deputatului Chiril Lucinschi

Magistrații Judecătoriei Chișinău, sectorul Buiucani, au decis să prelungească, cu încă 30 de zile, mandatul de arestare pe numele fostului deputat liberal-democrat Chiril Lucinschi.

Cu toate acestea, ex-deputatul se declară nevinovat și susține că va contesta această decizie.„Demersul procurorilor a fost admis și noi nu suntem de acord cu această decizie. Repet, mă declar nevinovat. Tot ce mi se impută nu reflectă realitatea. Sunt două episoade, primul este legat de rambursarea datoriei mai vechi și al doilea cu un credit care a fost rambursat. În dosarul meu nu există niciun credit neperformant și eu nu am nicio treabă cu BEM-ul și n-am avut cont și nu am luat credit de la BEM… Nu mă consider vinovat”, a declarat Lucinschi.

Corina Stratan, avocata ex-deputatului, spune că va ataca decizia la Curtea de Apel. „Nu suntem de acord cu această decizie”, a subliniat avocata.

Amintim că, la 27 mai, fostul deputat PLDM a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Potrivit reprezentanților Centrului Național Anticorupție (CNA), fostul deputat, fiind gestionarul şi beneficiarul efectiv al companiilor Toast Delux SRL şi IPA International Project Agency, având scopul dobândirii mijloacelor băneşti, sustrase prin fraudă din sistemul bancar al RM, împreună cu persoane interpuse, ar fi comis spălarea de bani.

„Între 2012-2014, mai multe companii off-shore, în temeiul unor contracte fictive de prestare a serviciilor de consultanţă, au transferat companiei nerezidente IPA International Project Agency, cu conturi deschise în Liechtenstein 440 000 de dolari. Analizând traseul banilor, s-a constatat că aceştia provin din creditele neperformante, sustrase în perioada 2012-2014 de la BEM, Unibank şi Banca Socială prin intermediul unor off-shoruri.

În 2013, compania Toast Delux SRL, benefeciar al căreia este fostul deputat, ar fi beneficiat de la Unibank de un alt credit, fără gaj, în valoare de 5 000 000 de lei. Ulterior, mijloacele financiare au fost convertite şi transferate prin intermediul unui grup de companii către o companie nerezidentă. În final, 401 650 de dolari ajung pe conturile Rouseau Alliance LP care, la rândul ei, transferă aceşti bani către Banca de Economii, având ca scop cesionarea creditelor neperformante”, anunța CNA.