Președintele Comisiei de la Veneția explică de ce Republica Moldova nu ar trebui să implementeze sistemul mixt

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, declară că, la momentul actual, pentru Republica Moldova, unde guvernarea vrea să schimbe sistemul electoral de vot în unul mixt, marea problemă este că, politicienii aleși în circumscripții uninominale să fie „la mâna” intereselor politice sau de afaceri.

Într-un interviu pentru Front News acesta explică că, în prezent, pentru țara noastră, sistemul electoral mixt nu este cea mai bună soluție, deoarece ar putea exista o mare influență a oamenilor de afaceri și a altor interese în politică.

„Fiecare țară își poate alege propriul sistem electoral: proporțional, mixt, majoritar etc. Și toate sistemele ar putea fi bune. Desigur, avem o preferință pentru sistemul proporțional care asigură mai mult egalitatea de vot pentru toți cetățenii. Dar pot fi introduse și alte sisteme. Pentru Moldova problema este că, în situația actuală, sistemul mixt, în opinia noastră, nu este cea mai bună soluție, deoarece pentru partea majoritară a sistemului ar putea exista o mare influență a oamenilor de afaceri și a altor interese în politică. Acesta este motivul cel mai important”, spune președintele Comisiei de la Veneția.

Acesta face referire la precedenta încercare a autorităților de a schimba sistemul electoral și declară că, după discuția cu delegația Republicii Moldova, care a mers la Veneția vinerea trecută, s-a ajuns să fie dat un aviz pe proiectul actual, care nu difere de opinia exprimată de experți acum câțiva ani.

Vorbind despre avizul negativ dat asupra proiectului privind împuternicirea președintelui, Buquicchio a declarat că nu ar trebui mărite prerogativele președintelui, cum ar dori Igor Dodon, pentru a facilita dizolvarea Parlamentului și convocarea de alegeri anticipate.

„El a solicitat opinia Comisiei de la Veneția, care a recomandat să nu se introducă prea multe motive pentru dizolvarea Parlamentului, deoarece Moldova are un sistem parlamentar. Așadar, în sistemele parlamentare există, bineînțeles, un echilibru între puteri. Dar președintele ar trebui să aibă un rol neutru și, în acest sens, credem că trebuie să respecte actuala Constituție, care prevede câteva motive pentru dizolvare, dar nu și mai multe”, a punctat președintele Comisiei de la Veneția Gianni Buquicchio.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...