Avocaţii lui Ilan Şor vor depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului

Avocaţii lui Ilan Şor vor depune o cerere la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Aceştia au declarat astăzi la un briefing că nu există dovezi privind vina clientului lor în comiterea furtului mijloacelor băneşti de la Banca de Economii în scopul însuşirii.

Potrivit lor, în procedura de examinare a cauzei s-a stabilit că Ilan Şor nu a fost beneficiarul mijloacelor financiare.

În plus, potrivit avocaţilor primarului de Orhei, instanţa a constatat că mărimea prejudiciului real cauzat Băncii de Economii, care este stabilită în cadrul examinării cauzei şi confirmată de probe, constituie 2 miliarde 600 de milioane de lei, iar această sumă va fi în cele din urmă recuperată de la cei la care au ajuns banii.

De asemenea, avocaţii au afirmat că, în consecinţă, întreg dosarul a fost format în mare măsură din mărturiile personale ale lui Şor, care s-a prezentat cu autodenunţ şi probele care au ajutat la descoperirea corupţiei în eşaloanele superioare ale puterii.

Iar multe din materialele dosarului reprezintă documente transmise de către acesta în procesul de cooperare cu ancheta. Adică de bună-voie şi conştient”, a declarat avocatul Denis Ulanov.

Avocaţii au mai declarat că după ce vor lua cunoştinţă de partea motivată a sentinţei, vor oferi comentarii suplimentare şi neapărat o vor contesta într-o instanţă ierarhic superioară.

Pe lângă acestea, reieşind din circumstanţele cauzei, luând în consideraţie încălcarea vădită a drepturilor lui Ilan Şor, avocaţii pregătesc materialele pentru depunerea cererii la Curtea Europeană a Drepturilor Omului cu privire la arestarea ilegală şi prelungire a arestului.

Atitudinea instanţei faţă de persoana care, pentru prima dată în ultimii 25 de ani a permis să fie descoperită corupţia în eşaloanele superioare ale puterii din Moldova, să descurajeze cetăţenii în cooperarea pentru lupta împotriva corupţiei. În Republica Moldova, demascarea corupţiei în eşaloanele superioare ale puterii este nesigură. La aceeaşi concluzie au ajuns şi deputaţii europeni, cu care am discutat în Parlamentul European la Strasbourg”, au dcelarat apărătorii.

Reamintim că Ilan Șor, primarul de Orhei, dar și fostul preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM), învinuit de escrocherie şi spălare de bani, a fost condamnat la 7 ani și 6 luni de închisoare, cu executarea pedepsei în penitenciar de tip semiînchis.

Până la pronunţarea sentinţei definitive, Ilan Şor a fost eliberat din arest la domiciliu şi plasat sub control judiciar.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.