Moţiunea în privinţa ministrului Andrei Galbur a căzut fără dezbateri în Parlament! Democraţii au recurs la precedentul cu tentativa învestirii Guvernului Sturza din 2016

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Moţiunea simplă a Partidului Socialiştilor în privinţa activităţii şi politicii promovate de către Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a căzut astăzi în Parlament. Aceasta însă s-a întâmplat nu ca urmare a audierii ministrului Andrei Galbur şi a unor dezbateri în plen, ci prin lipsă de cvorum. Majoritatea deputaţilor au părăsit sala de şedinţe a Parlamentului după ce deputatul Marian Lupu a făcut trimitere la cazul în care Parlamentul a încercat învestirea Guvernului Sturza în ianuarie 2016. Atunci, fiind atestată lipsa de cvorum, şedinţa a fost închisă, iar tentativa de învestire a Cabinetului de miniştri – declarată consumată.

Iniţial, reprezentanţii PLDM, PL şi PCRM şi-au exprimat intenţia de a părăsi sala de şedinţe a Parlamentului, menţionând că moţiunea în sine este o modalitate de PR a socialiştilor. Auzind declaraţiile, democratul Marian Lupu a constatat că „situaţia ia o turnură interesantă”. „Pentru mine a fost o surpriză declaraţiile făcute de colegii din alte fracţiuni. O surpriză plăcută şi vă spun de ce”, a spus Lupu, argumentând că îngrijorările deputaţilor arată maturitatea politică a acestora.

Ulterior, democratul a făcut trimitere la tentativa de învestire a Guvernului Sturza din luna ianuarie 2016, atunci când mai mulţi deputaţi au lipsit de la şedinţă, iar tentativa a fost declarată ca fiind una „consumată” de către Curtea Constituţională.

„Lipsa de cvorum atunci a fost calificată de Curtea Constituţională ca şi cum a avut loc. Această moţiune nu va trece, dar iată sub ce formă nu va fi votată, sub forma unor dezbateri sau sub cea că toţi deputaţii cu excepţia socialiştilor, ne sculăm cu toţii şi plecăm acasă. Unica  diferenţă este că nu pierdem două ore”, a menţionat Lupu.

La rândul său, comunistul Oleg Reidman a propus ca şedinţa să aibă loc, iar audierea ministrului să fie cu uşile închise. Asta pentru ca Andrei Galbur să poată spune lucrurilor pe nume.

„Împărtăşim toate îngrijorările. Dacă ceea ce a spus domnul Lupu într-adevăr poate fi calificată ca respingerea acestei moţiuni, suntem gata să purcedem. Dacă va fi doar amânarea, să procedăm într-o şedinţă închisă”, a propus, la rândul său liderul grupului PPE din Parlament, Valeriu Ghileţchi.

Într-un final, fracţiunea Marian Lupu a anunţat că fracţiunea PDM părăseşte sala de şedinţe, invitând colegii „să facă acelaşi lucru”, fapt urmat şi de grupul PPE. Fracţiunea PLDM părăsise sala de şedinţe încă înainte de aceasta, iar liberala Alina Zotea a spus că „noi nu am fost şi nu vom fi părtaşii socialiştilor şi doar din acest motiv părăsim această şedinţă”.

Deputaţii comunişti au rămas în sală aşteptând punerea la vot a propunerii lor privind organzarea şedinţei închise. Totuşi, atestând prezenţa a doar 27 de deputaţi în sală şi lipsa de cvorum, preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a declarat închiderea şedinţei Parlamentului, precum şi declarararea ca fiind „respinsă” moţiunea simplă în privinţa ministrului Andrei Galbur.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...