Într-un final, obligat de situaţie, bărbatul s-a alăturat reprezentanţilor guvernării, care erau pe scenă şi aduceau argumente în favoarea modificării sistemului electoral. Ulterior, participanţii din sală s-a împărţit în două tabere. Unii l-au aplaudat, alţii i-au cerut socoteală.

Majoritatea cetăţenilor veniţi la adunare au cerut o garanţie că în viitorul parlament vor fi cel puţin cinci deputaţi din autonomia găgăuză. Mai mult, unii au solicitat drept de veto în legătură cu problemele care vizează regiunea. Şi politicienii care susţin modificarea sistemului electoral, şi cei care se opun schimbării, au prezentat argumente în favoarea tezei pe care o susţin.

Discuţiile sunt organizate de Asociaţia Promo-LEX şi au drept scop informarea cetăţenilor în legătură cu proiectul de modificare a sistemului electoral. O dezbatere similară a avut loc anterior la Edineţ. Unii participanţi la întrunirea din nordul ţării au spus că oamenii au fost aduşi acolo în mod organizat şi că erau atent monitorizaţi de câteva persoane ca să aplaude doar în anumite momente. Despre aceasta a scris pe blogul său şi moderatoarea evenimentului, jurnalista Elena Robu.

Menţionăm că trecerea la sistemul mixt a fost votată în primă lectură în Parlament de către deputaţii PD, PSRM şi cei din grupul Leancă, încălcând normele procedurale. Iniţial, Partidul Democrat a optat pentru votul uninominal, dar a cedat în faţa proiectului socialiştilor. Mai mulţi experţi susţin că Vladimir Plahotniuc şi Igor Dodon au avut de la început o înţelegere astfel încât să se ajungă la sistemul mixt. Cei doi au respins acuzaţiile. Proiectul a stârnit nemulţumirea societăţii civile, care a organizat proteste de amploare.