Actualitate

CSJ: Vom avea referendum pentru demiterea lui CHIRTOACĂ

Amintim că avocata lui Dorin Chirtoacă, Tatiana Iovu, a anunțat pe 18 mai contestarea, la Curtea Supremă de Justiție, înregistrării grupului de inițiativă cu privire la colectarea semnăturilor pentru referendumul cu privire la demisia primarului.

La 11 mai, Judecătoria Chişinău a înmânat listele de subscripție și legitimațiile membrilor grupului de inițiativă, după ce la 27 aprilie, Curtea de Apel a admis cererea socialiștilor privind înregistrarea grupului menţionat.

La 28 mai socialiștii au anunțat despre colectarea numărului minim necesar pentru organizarea și desfășurarea referendumului local cu privire la demisia edilului. PSRM a colectat atunci 65 838 de semnături, pe când minimul necesar, stabilit de Comisia Electorală Centrală, constituie 64 411 de semnături.

„65 838. În 18 zile. Mai mult decât necesarul cu peste 1 400 de semnături. În scurt timp, vom comunica ce și cum facem mai departe. Le mulțumesc colegilor, zilnic aproape 800 de oameni care au colectat semnături, echipe de agitatori și locuitorilor orașului care ne susțin. Un început de săptămâna bun să aveți”, a scris atunci Ion Ceban pe pagina sa de Facebook .

Conform Codului Electoral, pentru inițierea referendumului sunt necesare semnăturile a cel puțin 10% din numărul cetăţenilor cu drept de vot, care domiciliază pe teritoriul unităţii administrativ-teritoriale respective.
Semnăturile colectate urmează să fie prezentate Judecătoriei Chișinău, care are la dispoziție 15 zile pentru verificarea dosarului. Ulterior, documentele vor fi expediate către Consiliul municipal Chișinău (CMC) care urmează să decidă cu votul majorității consilierilor (cel puțin 26 din 51) organizarea referendumului. Hotărârea CMC va fi prezentată Comisiei Electorale Centrale, care, la rându-i, va anunța data desfășurării referendumului local, dar și constituirea circumscripției electorale.

Socialiștii au declarat anterior că referendumul local ar putea fi organizat în luna octombrie 2017.

DESCHIDE.MD 

 

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *