(foto) Multă culoare, joc și voie bună. Cum s-a desfășurat carnavalul contemporan „Vara Chişinăuiană”

carn_15

Pentru a 9-a oară s-a desfăşurat carnavalul contemporan de excepţie „Vara Chişinăuiană”, organizat de Teatrul-Studio de Improvizaţie ZaO cu susţinerea Agenţiei pentru turism din Moldova.

Carnaval a fost unul mai special decât altele, deoarece actorii şi spectatorii au jucat împreună. Mai mult de atât, acest joc a fost atât de bun încât cu greu i-ai fi putut deosebi unii de alții. Mulţi spectatori şi-au făcut propriile costume de carnaval şi au jucat cu aceeași dăruire de sine ca și actorii. Iar cei care nu au reuşit să-şi creeze propriile costume au primit accesorii din colecţia Studioului.

De la aripi cu „pene” din flori, pelerine cu lente de diferite dimensiuni, până la pălării ce se aseamănă cu un palat, vestimentația a fost una foarte diversă și a fost creată de remarcabila meșteriță Andra, care deja de mulţi ani „îmbracă” carnavalul. 

Conducătorii Studioului spun că cel mai important în teatru este starea, şi ea uşor se transmite. Așa și a fost, starea de spirit al actorilor a fost transmisă foarte rapid publicului, împreună aceștia au realizat o comunicare foarte eficientă. 

Actorii şi spectatorii au avut o sarcină deloc ușoară: de a transforma Chişinăul într-un spaţiu al bunelor miracole. Şi îndeplinirea acestei sarcini s-a reuşit datorită teatrului contemporan. El a deschis uşa spre un altfel de Chișinău.

„De exemplu: există un râu în oraşul nostru? Şi da, şi nu. Puţini sunt cei care percep drept râu acel râuleţ murdar şi plin de papură de sub podul de la Circ. Dar pe malul Bâcului a sosit carnavalul, şi brusc am descoperit că râul nu ne-a părăsit. Strălucirea sa ne-a hrănit atât de generos, încât n-am vrut să plecăm. În mulţumire carnavalul a dăruit Bâcului mingi multicolore, lungi ţesături transparente, care fluturau de pe pod, parcă mângâind râul. În timpul ritualului „Arca Dorinţelor” actorii şi spectatorii aruncau în râu flori, cărora li se şoptea cea mai mare dorinţă. Nu se ştie de ce această dorinţă este mai uşor formulabilă şi credibilă pe malul Bâcului, decât în orice alt loc”, au menționat organizatorii.

Cei care au văzut sau au luat parte la carnaval au rămas  cu o mulţime de impresii. Chiar dacă e greu de înțeles jocul de pe străzile orașului a dăruit celor participanți o energie uimitoare, iar regizorul proiectului, Elena Cușnir îndeamnă: „Depuneţi această putere în cel mai simplu pas către cea mai mare dorinţă. De veacuri carnavalul a împlinit dorinţa omului pentru o viaţă adevărată, fără agresiune şi bariere false. El şi acum ne ajută să ne îndeplinim dorinţele.”

carn_1 carn_1_1 carn_2 carn_3 carn_3_1 carn_3_1_1 carn_3_2 carn_11 carn_12_3 carn_13 carn_16 carn_17 carn_17_2 carn_26 carn_27 carn_28

Photo Credit: Elena Tiunova, Irina Serbina, Saşa Ciornaia

Share: Share on Facebook Share on Twitter Share on Telgram
Comentarii
  • Știri pentru tine
  • Lifestyle din stânga nistrului

  • Portalul CIVIC.MD: Activitati ONG, anunturi, granturi, job-uri, voluntariat, evenimente