14:07:11 25.04.2024
Stiri

Social-democrații din PE l-au încurajat pe Plahotniuc în DEMERSUL său de a schimba sistemul electoral: „Unii așa-ziși prieteni prezintă aici informații care nu corespund realității”

Politică 20.06.2017 21:33 Vizualizări3181 Autor: Ziarul National
Social-democrații din PE l-au încurajat pe Plahotniuc în DEMERSUL său de a schimba sistemul electoral: „Unii așa-ziși prieteni prezintă aici informații care nu corespund realității”


Liderii grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European a îndemnat conducerea Partidului Democrat (PD), în frunte cu Vlad Plahotniuc, să continue dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. Totodată, social-democrații europeni l-au asigurat pe liderul PD, care se află într-o vizită oficială la Bruxelles, că susțin demersul său de a modifica sistemului electoral în R. Moldova, se arată într-un comunicat de presă al PD.

Potrivit sursei citate, în cadrul întâlnirilor cu liderii grupului Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European, Vlad Plahotniuc a dat asigurări că guvernarea de la Chișinău „și-a asumat reforme importante, care deja dau rezultate”.

„Guvernul Moldovei are toată susținerea PD și a Coaliției majoritare în realizarea reformelor. Ne-am asumat cele mai dure reforme din 2009, iar faptul că schimbările spre bine deja dau roade a fost remarcat și de FMI, și de UE. Aceasta demonstrează că guvernarea își respectă angajamentele față de cetățeni și față de partenerii externi”, a declarat Vlad Plahotniuc.

La rândul lor, liderii APSD au încurajat guvernarea de la Chișinău să continue procesul de apropiere de UE și, totodată, au apreciat discuția cu președintele PD, se mai arată în același comunicat. „Este important să fim informați direct de către voi despre ceea ce se întâmplă în Moldova, deoarece unii așa-ziși prieteni de-ai voștri prezintă aici informații care nu corespund realității. Noi înțelegem supărarea lor că nu sunt la guvernare”, a spus liderul grupului APSD, Gianni Pittela, citat de democrați.

Cei din APSD s-au interesat și despre modificarea sistemului electoral în R. Moldova, un subiect care a stârnit discuții aprinse în ultima perioadă.

Vicepreședintele grupului APSD, Knut Fleckenstein, a recomandat ca Parlamentul de la Chișinău să continue dezbaterile publice pe marginea proiectului de lege privind trecerea la sistemul electoral mixt. „Credem că ați reacționat calm și cu înțelegere la avizul Comisiei de la Veneția. Îndemnăm să începeți cât mai curând noi consultări pe acest subiect”, a spus Fleckenstein.

La final, liderii social-democraților europeni și-au manifestat susținerea pentru inițiativa de modificare a sistemului electoral în R. Moldova, se arată în comunicatul de presă.

Referitor la acest subiect, Plahotniuc a dat asigurări că guvernarea va ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, atunci când se va vota în a doua lectură proiectul de lege privind trecerea la sistemul mixt.

Vlad Plahotniuc, care a fost secondat de premierul Pavel Filip și spicherul Andrian Candu, a vorbit în cadrul întâlnirilor pe care le-a avut și despre proiectul privind interzicerea propagandei rusești, evidențiind faptul că aceasta „este o măsură vitală pentru securizarea spațiului informațional al Moldovei”.

Inițiativa a fost privită cu deschidere din partea liderilor politici din Parlamentul European, care au precizat că UE nu dorește ca Moldova să se certe cu Rusia, dar încurajează Chișinăul să-și apere propriile interese. La final, s-a decis ca pe parcursul lunii iulie să fie organizată în Parlamentul European o dezbatere pe tema privind dezinformarea și propaganda, pornind de la proiectul de lege propus de PD, se mai arată în comunicatul democraților.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md