Comisia pentru Comerț al Parlamentului European a aprobat repetat acordul privind cele 100 de milioane pentru Moldova

Comisia pentru Comerț Internațional a Parlamentul European a aprobat marți, repetat, acordul privind acordarea celor 100 de milioane de euro în calitate de asistență macrofinanciară Republicii Moldova.

Informația a fost confirmată de consiliera ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ana Samson, care a precizat că aceasta „este deja o etapă ulterioară în aprobarea finală preconizată pentru 5-6 iulie”.

Săptămâna trecută Acordul a fost aprobat și de Consiliul Uniunii Europene care a chemat Parlamentul European și Consiliul să-l aprobe „fără discuții suplimentare”.

Decizia de acordare a asistenței financiare în valoarea de 100 de milioane de euro urmează să fie examinată în Parlamentul European pe data de 5 iulie. Ulterior Comisia și Serviciul European de Acțiune Externă vor monitoriza respectarea precondițiilor stabilite pentru Republica Moldova și în baza concluziilor se va decide alocarea primei tranșe.

Printre condițiile prealabile se număra respectarea asigurarea transparenţei şi responsabilităţii în gestionarea finanţelor publice şi consolidarea capacităţilor instituţionale.

Din asistența totală de 100 de milioane de euro, 40 de milioane au fost convenite sub formă de grant și 60 de milioane sub formă de împrumut. Aceste mijloace financiare vor completa resursele furnizate de FMI și alte instituții multilaterale.

Este de menționat că liderii unor partide de opoziție le-au solicitat oficialilor europeni să nu acorde acești bani Republicii Moldova din cauza proiectului de modificare a sistemului electoral. Președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat însă că Bruxellesul nu va condiționa asistența macrofinanciară destinată cetățenilor Republicii Moldova de votarea sau nevotarea acestui proiect de lege.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.