08:43:50 19.04.2024
Stiri

Pirkka Tapiola: „Sistemul electoral nu îi face pe oameni mai mult sau mai puțin cinstiți. Ceea ce contează cu adevărat este cadrul juridic”

Politică 20.06.2017 12:40 Vizualizări2624 Autor: Ziarul National
Pirkka Tapiola: „Sistemul electoral nu îi face pe oameni mai mult sau mai puțin cinstiți. Ceea ce contează cu adevărat este cadrul juridic”


Șeful Delegației UE la Chișinu, Pirkka Tapiola, susține că autoritățile de la Chișinău ar trebui „să respecte pe deplin” opinia Comisiei de la Veneția, iar pentru modificarea sistemului electoral în R. Moldova este nevoie de „un consens larg” între forțele politice, inclusiv opoziția neparlamentară, și de o „consultare reală” a societății civile.

„Nu este de competența UE să spună Republicii Moldova care sistem electoral ar putea avea cel mai benefic efect asupra funcționării Parlamentului. În același timp, am subliniat în mod constant că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze în continuare democrația. Prin urmare, ar trebui să se bazeze pe un consens larg între forțele politice, inclusiv opoziția neparlamentară, în urma unei consultări reale a societății civile. Nu în ultimul rând, ar trebui să respecte pe deplin opinia Comisiei de la Veneția”, a declarat Pirkka Tapiola într-un interviu pentru anticorupție.md.

Totuși, diplomatul european adaugă faptul că sistemul electoral este doar un instrument de alegere a deputaților, mult mai important fiind cadrul juridic bine pus la punct care ar depista eventuale conflicte de interese și cazuri de corupție.

„Aș spune că sistemul electoral în sine nu îi face pe oameni mai mult sau mai puțin cinstiți - sistemul electoral este doar un instrument pentru a transpune votul popular în locuri în Parlament. Ceea ce contează cu adevărat este cadrul juridic care ar putea ajuta la identificarea conflictelor de interese și a cazurilor de corupție, dar și a unui sistem de normă de drept care ar putea pune în aplicare un astfel de regulament cu neutralitate și eficacitate. Finanțarea transparentă a partidelor politice va contribui, de asemenea, la această chestiune. În plus, trebuie menținute canalele de comunicare cu societatea, care ar putea asigura transparența și responsabilitatea partidelor și a politicienilor”, cităm din același interviu.

Amintim că
Serviciul European de Acțiune Externă de la Bruxelles a făcut publică o declarație în care arată că așteaptă ca autoritățile Republicii Moldova să respecte recomandările și autoritatea Comisiei de la Veneția în privința proiectului de lege privind schimbarea sistemului electoral din R. Moldova, făcute publice luni.

Deși experții Comisiei de la Veneția nu recomandă schimbarea sistemului de vot în unul mixt, enumerând mai multe riscuri, șefii Legislativului și Președinției de la Chișinău au anunțat că sistemul electoral din R. Moldova va fi schimbat până la finele actualei sesiuni parlamentare.

Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md