20:19:21 23.04.2024
Stiri

ABUZ // I-au pus cătușe inclusiv la piciorul „de lemn”, l-au bătut și l-au închis: Pedeapsă BLÂNDĂ pentru polițitii care și-au bătut joc de o persoană cu dizabilități din R. Moldova

Social 20.06.2017 11:25 Vizualizări3449 Autor: Ziarul National
ABUZ // I-au pus cătușe inclusiv la piciorul „de lemn”, l-au bătut și l-au închis: Pedeapsă BLÂNDĂ pentru polițitii care și-au bătut joc de o persoană cu dizabilități din R. Moldova Foto: Dumitru Sliusarenco
Așa arăta bărbatul de la Taraclia, după ce a scăpat din mâinile polițiștilor


Un bărbat din raionul Taraclia a avut „ghinionul” să întâlnească, într-o zi din aprilie 2010, trei polițiști la cafeaneaua de lângă o stație de alimentare cu combustibili din satul Balabanu, raionul Taraclia. Apoi, i-au trebuit șapte ani ca să demonstreze că a fost torturat și privat ilegal de libertate.

Oamenii legii i-au solicitat acestuia să meargă la spital pentru a-i testa gradul de alcoolemie, dar bărbatul a refuzat, fiindcă nu se afla la volan, ci într-o cafenea. Refuzul acestuia i-a înfuriat pe cei trei angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care i-au pus imediat cătușe la mâini și la picioare, inclusiv la cel cu proteză, și a fost dus cu forța la Inspectoratul de Poliție din Taraclia.

„Reieșind din probele prezentate de procurori, între orele 17-00 și 20-00, lui N.S. i-au fost aplicate multiple lovituri cu mâinile, picioarele și mijloace de aplicare a forței. Ulterior, acesta a fost transportat forțat la Spitalul raional pentru testare medicală a gradului de alcoolemie și, contrar voinței sale, i-au fost prelevate mostre de sânge”, se arată într-un comunicat al Asociației „Promo-LEX”, avocații căreia au apărat victima în instanță.

Dosarul acestui bărbat a fost tărăgănat și examinat timp de șapte ani - cinci ani la faza de urmărire penală și doi ani la faza de examinare judiciară.

Judecătoria Cahul i-a condamnat, pe 15 iunie curent, pe cei trei polițiști pentru tortură și exces de putere sau depășirea atribuțiilor de serviciu la câte trei ani și șase luni de închisoare cu suspendare condiționată a pedepsei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții pe un termen de șapte ani. Instanța de fond a dictat un prejudiciu material pentru victimă de doar de 554 de lei și un prejudiciu moral de 1 000 de lei.

Apărătorii bărbatului din Taraclia sunt nemulțumiți de verdictul instanței, afirmând că infracțiunile de tortură sunt în continuare examinate ineficient de organele de drept din Republica Moldova, termenele de examinare sunt excesiv de mari, iar torționarii primesc pedepse minime.

„Interzicerea torturii și tratamentelor inumane sau degradante reprezintă unul dintre drepturile absolute, garantate de convențiile și tratatele internaționale, care nu poate fi încălcat niciodată, sub nicio formă, indiferent de justificare. Cu regret, autoritățile din R. Moldova încă întâmpină dificultăți în investigarea și sancționarea a astfel de cazuri, deși Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, în repetate rânduri, a condamnat Moldova pe cauze similare. Urmărirea penală ineficientă, termenele excesive de examinare și sancțiunile mici reprezintă aspectele de bază la care autoritățile rămân restante. O altă problemă mare este reabilitarea părții vătămate și asigurarea unei satisfacții echitabile, suma de 1 000 de lei prejudiciu moral stabilită în acest caz este derizorie, fiind de fapt o insultă la adresa persoanei care a suferit, atât în urma comportamentului abuziv al organelor de drept, cât și pe parcursul a șapte ani de examinare a dosarului”, a declarat Dumitru Sliusarenco, avocatul de la „Promo-Lex” care a apărat victima în instanță.

Avocatul a calculat că fiecărui polițist care și-a bătut joc de clientul său i-a revenit să achite doar câte 333 de lei și 33 de bani.

„Așteptăm sentința motivată și o vom ataca în instanța ierarhic superioară”, ne-a spus avocatul Dumitru Sliusarenco.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md