La Călărași a fost deschis un nou Incubator de Afaceri

La Călărași a fost deschis un nou Incubator de Afaceri,fiind cel de-al IX-a Incubator de Afaceri, construit cu susținerea Uniunii Europene. Acesta va găzdui inițial circa 26 de companii, dintre care  o parte din ele vor fi specializate în confecționarea hainelor pentru copii, textile, confecții din metal forjat, iar 10 companii în prestarea serviciilor de consultanță în afaceri, desing și tipar, deservire socială.

Proiectul de realizare a Incubatorului de Afaceri de la Călărași se estimează la 8,5 milioane de lei, dintre care circa 850 mii de lei este contribuția Consiliului raional,

Incubatorul va acorda sprijin logistic, consultativ, de instruire și financiar nu doar companiilor și startup-urilor incubate, dar și altor agenți economici din raion sau zona respectivă. Toată activitatea Incubatorului va fi axată pe dezvoltarea afacerilor existente, inițierea unor noi, ca acestea să poată ajunge la un nivel de stabilitate și autonomie, care le va permite să funcționeze independent”, a accentuat directorul ODIMM Iulia Iabanji.

Octavian Calmîc, ministrul Economiei,a menţionat că incubatoarele de afaceri reprezintă o școală a businessului, care trebuie extinsă și în alte raioane ale Republicii Moldova, deoarece reprezintă o platformă foarte bună de idei pentru inițierea și dezvoltarea întreprinderilor mici și mijlocii din țară.

Aneil Singh, reprezentant al Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova, a menționat că proiectul incubatoarelor de afaceri s-a dovedit a fi unul reușit pentru Republica Moldova, deoarece a contribuit la lansarea mai multor afaceri în diferite sectoare ale economiei naționale, a creat locuri de muncă, lansat noi servicii și produse pe piața autohtonă.

Sunt sigur că Incubatorul de Afaceri de la Călărași va fi o platformă nu doar pentru inițierea și lansarea unor noi întreprinderi, dar și o punte în procesul de dezvoltare economică a raionului și Republicii Moldova, în ansamblu”, a menționat oficialul european.

Începând cu anul 2009, cu sprijinul Uniunii Europene și Guvernului Norvegiei, ODIMM în parteneriat Ministerul Economiei și reprezentanții autorităților publice locale au creat Rețeaua de Incubatoare de Afaceri pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

La moment, asemenea incubatoare activează în Ștefan Vodă, Leova, Rezina, Sângerei, Coșnița, Ceadâr-Lunga, Nisporeni, Cimișlia (construite cu suportul UE) și Soroca (realizat cu sprijinul Norvegiei) și au găzduit 289 companii, dintre care 144 au absolvit cu succes perioada de incubare.

Prin intermediul Incubatoarelor de Afaceri au fost create circa 950 de locuri de muncă. În perioada imediat următoare va fi lansat un nou Incubator de Afaceri în municipiul Cahul.

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.