Una dintre cele mai importante sărbători ecologice, marcată azi la nivel mondial

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

„Ziua mondială pentru combaterea deșertificării și a secetei” este sărbătorită anual la data de 17 iunie, fiind considerată drept una dintre cele mai importante sărbători ecologice. Tema pentru ediția din 2017 este „Pământul nostru, Casa noastră, Viitorul nostru”.

Data de 17 iunie ca Ziua mondială pentru combaterea deșertificării a fost proclamată de către Adunarea Generală în anul 1994. În același an, a fost adoptată Convenția Națiunilor Unite pentru Combaterea Deșertificării, iar statele lumii au fost invitate să dedice această zi mediatizării necesității cooperării internaționale pentru combaterea deșertificării și efectelor secetei.

Deșertificarea este unul dintre cele mai alarmante procese de degradare a mediului la nivel mondial, cu implicații grave pentru biodiversitate, siguranță ecologică, eradicarea sărăciei, stabilitatea socio-economică și pentru dezvoltarea durabilă. În fiecare an, deșertificarea și seceta aduc pierderi de producție agricolă, evaluate la circa 42 miliarde de dolari.

Deșertificarea este procesul de degradare a terenurilor și ecosistemelor provocate de schimbările climatice și activitățile antropogene. Aceasta este determinată de procese intense de aridizare, creștere a frecvenței și intensității perioadelor de secetă, creștere progresivă a temperaturilor medii anuale, precum și din cauza activităților umane – exploatarea agricolă nesustenabilă, minerit, pășunatul în exces, despădurirea suprafețelor de fond forestier, sărăcirea drastică a solului în materie organică și elemente nutritive.

17 iunie reprezintă o ocazie pentru toată omenirea de a sublinia necesitatea stopării sau încetinirii procesului de deșertificare și conștientizarea efectelor secetei, prin implementarea unor soluții adecvate, cu participarea comunității si cooperarea tuturor părților implicate.

„Din aceste considerente, fiecare dintre noi, cetățenii Republicii Moldova, trebuie să fim conștienți de efectul acțiunilor noastre asupra mediului și cu eforturi individuale sau colective, la nivel local, regional, național și cel global să putem contribui la sănătatea planetei, a plaiului natal, la sănătatea noastră și a generațiilor viitoare”, se menționează într-un comunicat al Comisiei parlamentare administrație publică, dezvoltare regională, mediu și schimbări climatice emis cu această ocazie.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...