Principală  —  Ştiri  —  Extern   —   Parlamentul de la București, convocat…

Parlamentul de la București, convocat duminică pentru citirea moțiunii de cenzură împotriva guvernului Grindeanu

După conflictul izbucnit în interiorul Partidului Social Democrat (PSD), între premierul Sorin Grindeanu și președintele formațiunii Liviu Dragnea, majoritatea membrilor Guvernului de la București au depus cereri de demisie, neacceptate însă de premier. Președintele PSD, Liviu Dragnea, i-a cerut premierului Grindeanu să demisioneze însă acesta a declarat că va pleca din fruntea Guvernului numai după ce și Liviu Dragnea va demisiona din funcția de președinte al PSD, iar președintele Klaus Iohannis va înainta un alt prim-ministru de la PSD. Între timp, premierul Grindeanu l-a numit în funcția de secretarul general al Guvernului pe un alt oponent al lui Liviu Dragnea din interiorul PSD, fostul prim-ministru Victor Ponta, iar Dragnea a răspuns prin convocarea de urgență a plenului reunit al celor două camere ale Parlamentului de la București pentru duminică, 18 iunie, unde ar urma să fie citită moțiunea de cenzură împotriva guvernului Grindeanu. 

Joi, 16 iunie, în cadrul unei conferințe de presă, premierul Sorin Grindeanu l-a acuzat direct pe președintele PSD, Liviu Dragnea, că are un mod dictatorial de a conduce PSD și că a decis să dea jos guvernul împotriva intereselor țării și împotriva intereselor partidului. „Până luni îi cer lui Liviu Dragnea să se gândească şi să îşi asume responsabilitatea acestei crize. După ce Liviu Dragnea demisionează, demisionez şi eu”, declara joi Sorin Grindeanu, după ce PSD, care l-a înaintat la funcția de prim-ministru, i-a retras sprijiul politic şi a decis iniţierea moţiunii de cenzură.

Deşi iniţial se anunţase că o moţiune de cenzură ar putea fi examinată luni, 19 iunie, PSD a decis de urgență ca moţiunea să fie citită în plenul reunit al Parlamentului duminică, urmând să fie convocat un plen reunit al celor două Camere, a anunţat senatorul PSD Mihai Fifor.

„O să convocăm colegii parlamentari pentru duminică şi duminică, începând cu ora 16.30, în plenul Parlamentului, se va citi moţiunea de cenzură. Asta înseamnă că programul pentru ziua de duminică va fi următorul: începând cu ora 15.00, vor avea loc şedinţele de grup ale grupurilor parlamentare social-democrate şi ALDE. De la 16.00 va avea loc şedinţa Birourilor Permanente reunite, iar de la 16.30 şedinţa de plen reunit, în care va fi citită moţiunea de cenzură”, a anunţat Mihai Fifor, la sediul PSD.

Traian Băsescu, fost președinte al României, în prezent parlamentar, a făcut apel la parlamentarii din opoziție să nu se prezintă în sală, duminică, în timpul citirii moțiunii de cenzură a PSD-ALDE.

Pentru ca o moţiune de cenzură să treacă este nevoie de 233 de voturi în plenul reunit al Parlamentului, iar PSD şi ALDE, care fac parte din alianța actuală de guvernare, au împreună 247 de parlamentari, nefiind astfel nevoie de susţinere din partea altor grupuri, scrie digi24.ro.

Potrivit Constituţiei României, retragerea încrederii acordate Guvernului se face prin adoptarea unei moţiuni de cenzură în plenul reunit al Parlamentului, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor.

Moţiunea de cenzură poate fi iniţiată de cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor şi se comunică Guvernului la data depunerii. În acest caz, va fi nevoie de 116 semnători, din totalul celor 464 de parlamentari..

După depunerea moţiunii de cenzură, ea trebuie citită în plenul comun al Parlamentului în cel mult 5 zile, iar dezbaterea şi votul trebuie să aibă loc cel târziu la trei zile după aceea.