Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   (video) Maia Sandu despre avizul…

(video) Maia Sandu despre avizul Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral: „Comisia ne spune că unii așa ziși deputați independenți riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri și nu în slujba poporului”

Maia Sandu, lidera Partidului „Acțiune și Solidaritate” (PAS), a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că avizul Comisiei de la Veneția confirmă că propunerea de schimbare a sistemului electoral din R. Moldova „nu poate fi considerată ca fiind una adoptată în baza unui consens larg”. De asemenea, în opinia liderei PAS, avizul Comisiei de la Veneția confirmă temerea că deputații aleși în circumscripții vor fi vulnerabili la influențe din partea mediului de afaceri. 

„Ceea ce pentru oamenii de bună credință era clar de la început a fost confirmat oficial de cea mai importantă instituție din lume în materie de legislație electorală. Comisia de la Veneția a apreciat critic proiectul de modificare a sistemului electoral. În primul rând, în opinia Comisiei, propunerea de schimbare a sistemului electoral, nu poate fi considerată ca fiind una adoptată în baza unui consens larg. Noi cu dumneavoastră cunoaștem foarte bine acest lucru, acum îl confirmă și Comisia. Toată manipularea cu milioane de oameni care susțin schimbarea sistemului electoral nu a fost convingătoare pentru membrii Comisiei. Nu există și nu poate exista consens larg în societate pe o inițiativă prost intenționată și prost scrisă. De asemenea, comunicatul de presă al Comisiei spune că inițiativa trezește îngrijorări semnificative, inclusiv cu privire la riscul că deputații aleși în circumscripții vor fi vulnerabili la influențe din partea mediului de afaceri. Altfel spus, Comisia ne spune că unii așa ziși deputați independenți, riscă să ajungă în slujba unor oameni de afaceri și nu în slujba poporului. Știm cu toții cine sunt acești oameni de afaceri care au transformat R. Moldova în propriul business”, a declarat Maia Sandu în timpul conferinței de astăzi, 17 iunie 2017.

Totodată președinta PAS a menționat că, prin avizul său, Comisia de la Veneția a subliniat și lipsa unor criterii clare în stabilirea circumscripțiilor electorale de pe teritoriul R. Moldova, dar și pentru circumscripțiile din raioanele din stânga Nistrului și de peste hotare.

„Un lucru este foarte clar. Comisia de la Veneția are o opinie foarte critică în raport cu acest proiect de lege, iar aceasta înseamnă că proiectul promovat de Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, nu respectă standardele și principiile minime necesare schimbării sistemului lectoral”, a conchis Sandu.

Ieri, 16 iunie 2017, Comisia Europeană pentru Democraţie prin Drept a Consiliului Europei, denumită scurt „Comisia de la Veneția” a emis un comunicat în care se spune că reforma sistemului electoral din R. Moldova ridică semne de întrebare și îngrijorări, inclusiv riscul că membrii constitutivi ai Parlamentului ar putea fi vulnerabili în a fi influențați de oameni de afaceri. Alte preocupări din avizul Comisiei privind schimbarea sistemului electoral include faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate și cuprinzătoare pentru constituirea circumscripțiilor electorale pentru regiunea transnistreană și pentru cetățenii din străinătate. Totodată, Comisia de la Veneția subliniază că este puțin probabil ca modificările propuse să sporească reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament și că nu sunt introduse măsuri pentru a compensa acest lucru.

Sursă video/foto: privesc.eu