(STUDIU) Cât de fierbinte trebuie să fie apa când ne spălăm pe mâini?

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Conform credinței populare, spălatul mâinilor cu apa caldă, fierbinte chiar, ne ajută să îndepărtăm bacteriile mult mai bine și repede. Însă lucrurile nu stau chiar așa. Studiile au demonstrat că nu este necesară utilizarea apei calde în timpul spălării mâinilor.

De fapt, un nou studiu publicat în Journal of Food Protection a constatat că apa rece este la fel de eficientă în îndepărtarea bacteriilor, ca cea fierbinte. Ceea ce s-a descoperit este faptul că temperatura apei nu contează cu adevărat atunci când este vorba de obținerea unor mâini curate.

Pentru a îndepărta eficient bacteriile, potrivit medicilor, ar trebui să ne spălăm pe mâini într-un jet puternic de apă, indiferent de temperatura acesteia, timp de cel puțin 20 de secunde și cu ajutorul unei cantități suficiente de săpun care să acopere întreaga suprafață a mâinii. De asemenea, mâinile trebuie frecate în diferite moduri pentru a asigura curăţarea fiecărei părţi în parte.

În plus, unii medici ne recomandă inclusiv să evităm folosirea de săpunuri antibacteriene și să le alegem pe cele clasice. Săpunul antibacterian poate determina bacteriile să devină rezistente la proprietățile antimicrobiene ale acestuia, ceea ce face ca spălarea să devină ineficientă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...