Avizul Comisiei de la Veneţia interpretat după bunul plac: De la „nu există consens” pentru votul mixt la „dreptul suveran al statului” de a decide

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Avizul dat de experţii Comisiei de la Veneţia este deja interpretat de analişti şi politicieni. Dacă unii spun că avizul este negativ, alţii declară că, „Comisia a formulat mai multe recomandări tehnico-juridice de care guvernarea va ţine cont la definitivarea proiectului în lectura a doua” şi că, „Comisia a reconfirmat că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran al statului”.

În comunicatul remis de Comisia de la Veniţia scrie că experţii consideră că „reforma propusă nu poate fi considerată ca una care a întrunit un consens larg. Aceasta ridică „îngrijorări semnificative”, inclusiv riscul ca parlamentarii aleșii să fie influențați de interesele mediului de afaceri”.

De asemenea, în comunicat se arată că, conform opiniei experţilor, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC”.

Alte preocupări din avizul Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.
19095363_1384739204943082_1154549809043114281_o
În acelaşi timp, deputatul PD, Sergiu Sîrbu, scrie că „avizul Comisie de la Veneția pe subiectul schimbării sistemului electoral a fost adoptat! Comisia a formulat mai multe recomandări tehnico-juridice de care vom ține cont la definitivarea proiectului în lectura a II-a. Precum criterii mai precise de votare peste hotare și în regiunea Transinstreană, procedura de constituire a circumscripțiilor etc. Comisia a reconfirmat că schimbarea sistemului electoral este dreptul suveran al statului! Dat fiind necesitatea continuării consultărilor și atingerea unui consens mai larg în societate, Comisia nu a fost în stare să recomande, pe moment, modificarea sistemului electoral.
Concluzia de bază:
– continuăm consultările
– definitivăm proiectul îm baza recomandărilor tehnice
– decizia finală aparține statului!”.

De menţionat că, avizul complet al experţilor Comisiei de la Veneţia va fi publicat până la 19 iunie curent.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...