Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Ultima oră! Schimbarea sistemului electoral…

Ultima oră! Schimbarea sistemului electoral evaluată critic de către Comisia de la Veneția

Reforma sistemului electoral ridică semne de întrebare și îngrijorări, inclusiv riscul că membrii constitutivi ai Parlamentului ar putea fi vulnerabili în a fi influențați de oameni de afaceri.  Mai mult, potrivit opiniei comune, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC.“ Despre aceasta se spune într-un comunicat emis azi de către CE. 

Alte preocupări din avizul Comisiei privind schimbarea sistemului electoral includ următoarele: „Nu sunt stipulate criterii detaliate și cuprinzătoare pentru constituirea circumscripțiilor electorale pentru Transnistria și pentru cetățenii din străinătate, iar modificările propuse sunt puțin probabil să sporească reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament, și nu sunt introduse măsuri pentru a compensa acest lucru „.

Propunerea de reformă a sistemului electoral a fost prezentată anterior spre avizare de către Andrian Candu, președintele Parlamentului R. Moldova, urmând ca Comisia de la Veneția să dea astăzi avizul.

Tot azi, începând cu ora 8.30, moldovenii din Italia au organizat o acțiune de protest în fața sediului Comisiei de la Veneția. Astfel, Diaspora de la  Veneția și din orașele alăturate au protestat împotriva schimbării sistemului electoral.

La 13 iunie, curent, Partidul Democrat din Moldova (PDM) a susținut o conferință de presă în cadrul căreia a făcut referire inclusiv la analiza Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului electoral, care urma să fie făcută publică. Astfel, președintele PDM, Vlad Plahotniuc, a spus că PD va ține cont de recomandări.

Amintim că, duminică, 11 iunie, pe când oamenii se adunau în fața Parlamentului la protestele împotriva schimbării sistemului electoral, zeci de autobuze, care transportau organizat anti-protestatari, se îndreptau spre mai multe localități, precum Ialoveni, Edineț și Cahul, la mitinguri în favoarea sistemului mixt. ZdG a scris, pe 9 iunie, că mai mulți primari din R. Moldova mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al PDM și a publicat secvențe audio ale discuțiilor cu câțiva funcționari publici din raionul Rezina.

„Se insistă că ar urma să fie primit un aviz. De fapt, ar urma o serie de recomandări. Aș vrea să fie foarte clară poziția PD față de această analiză – noi o vom analiza cu tot interesul, ne dorim să avem această expertiză. Imediat ce primim expertiza, o vom analiza și vom face în proiect toate schimbările necesare. Faptul că opoziția neparlamentară și un număr foarte mic de ONG-uri luptă împotriva alegerii directe a deputaților e regretabil. Respectăm dreptul lor de a se manifesta așa cum vor, însă nu putem accepta ca aceste grupuri să ia în captivitate termenul de „societate civilă”. E regretabil că opoziția neparlamentară nu are curaj să iasă în fața oamenilor și se ascunde după ONG-uri. Noi vom merge mai departe cu cetățenii în acest demers de schimbare a sistemului electoral”, a spus Plahotniuc în cadrul conferinței de presă de marți.

Tot atunci, Andrian Candu a subliniat că urma să se deplaseze la Veneția. „Comisia de la Veneția nu dă avize negative sau pozitive, ci vine cu recomandări. Voi avea discuții cu membrii Comisiei de la Veneția, când va avea loc ședința în Camera Mare”, a precizat Candu.

Câteva ore mai târziu, și președintele R. Moldova, Igor Dodon, a susținut o conferință de presă în care aproape că l-a citat pe Candu, vorbind despre schimbarea sistemului electoral. „Dacă vor fi propuneri ce pot fi luate în calcul pentru îmbunătățirea proiectului, ele vor fi luate în calcul, dar categoric nu poate fi vorba de un aviz pozitiv sau negativ”, a spus Dodon. Asta deși, pe 5 mai, curent, când proiectul de lege privind schimbarea sistemului electoral a fost votat în primă lectură, Dodon spunea că „dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt, dacă va fi aviz negativ – va rămâne sistemul actual”.