Comisia de la Veneția evaluează critic proiectul de modificare a sistemului electoral din R.Moldova

Experții în drept constituținal al Consiliului Europei, parte a Comisiei de la Veneția, au adoptat opinii care evaluează critic proiectul de lege pentru modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova, se arată într-un comunicat al instituţiei.

Reforma propusă în sistemul electoral a fost prezentată spre avizare de către Andrian Candu, președintele Parlamentului Republicii Moldova, care a participat la sesiunea plenară pentru un schimb de opinii înainte de adoptarea unui aviz comun de către Comisia de la Veneția și Oficiul OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (OSCE / BIDDO).

În urma unor consultări publice ample cu toate părțile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Aceasta ridică “preocupări semnificative”, inclusiv riscul ca deputații aleși în circumscripții uninominale parlamentare să fie vulnerabili la influențarea intereselor de afaceri.

În plus, conform opiniei comune, “responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale (CEC) de a stabili circumscripții cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influență politică asupra acestui aspect al activității CEC.“

Alte preocupări din aviz includ următoarele: “Nu sunt stipulate criterii detaliate și cuprinzătoare pentru constituirea circumscripțiilor electorale pentru Transnistria și pentru cetățenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăți reprezentarea femeilor și a minorităților în Parlament, Măsuri pentru a compensa acest lucru “.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.