„În urma unor consultări publice ample cu toate părţile interesate relevante, avizul comun a concluzionat că reforma propusă nu poate fi considerată adoptată printr-un larg consens. Acesta ridică „preocupări semnificative”, inclusiv în ceea ce priveşte riscul ca membrii Parlamentului aleşi într-o circumscripţie să fie vulnerabili în faţa intereselor de afaceri”, se spune într-un comunicat de presă al Comisiei de la Veneţia.

În plus, conform opiniei experţilor, „responsabilitatea Comisiei Electorale Centrale de a stabili circumscripţii cu mandat unic pentru componenta majoritară se bazează pe criterii vagi care prezintă un risc de influenţă politică asupra acestui aspect al activităţii CEC”.

Alte preocupări din avizul Comisiei de la Veneţia se referă la faptul că nu sunt stipulate criterii detaliate şi cuprinzătoare pentru constituirea circumscripţiilor electorale pentru Transnistria şi pentru cetăţenii din străinătate, iar modificările propuse nu vor îmbunătăţi reprezentarea femeilor şi a minorităţilor în Parlament.

Tot astăzi, experţii Comisiei de la Veneţia au avizat negativ şi propunerea lui Igor Dodon de modificare a articolului 85 din Constituţia Republicii Moldova, care ar conferi funcţiei Preşedintelui competenţe suplimentare pentru dizolvarea Parlamentului. Potrivit avizului, acestea ar putea fi utilizate drept un instrument de „politică de partid” în cadrul regimului parlamentar actual.

Ambele avize adoptate de Comisia de la Veneţia urmează să fie publicate până luni, 19 iunie.

Precizăm că reprezentanţii societăţii civile au îndemnat ieri cetăţenii să rămână vigilenţi şi să fie gata să iasă în stradă când guvernarea va încerca să ignore recomandările Comisiei de la Veneţia. Mai ales că, săptămâna aceasta, liderul PD, Vladimir Plahotniuc, a declarat că nu intenţionează să renunţe la schimbarea sistemului electoral.