02:25:41 19.04.2024
Stiri

Argumente PRO și CONTRA privind schimbarea sistemului electoral, în cadrul unei DEZBATERI organizate de Promo-LEX

Politică 16.06.2017 16:00 Vizualizări4016 Autor: Ziarul National
Argumente PRO și CONTRA privind schimbarea sistemului electoral, în cadrul unei DEZBATERI organizate de Promo-LEX


Dezbateri la Edineț privind modificarea sistemului electoral, organizate astăzi de Asociația Promo-LEX. La evenimentul „Cetățenii întreabă – politicienii răspund” au participat circa 100 de persoane, inclusiv reprezentanții partidelor care promovează schimbarea sistemului electoral, dar și cei care vor să fie păstrat actualul sistem de vot.

Din tabăra celor care optează pentru schimbarea sistemului au făcut parte deputatul din partea Partidului Democrat (PD), Igor Vremea, și avocatul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Fadei Nagacevschi. De partea cealaltă, deputatul Partidului Comuniștilor din R. Moldova (PCRM), Elena Bodnarenco, vicepreședintele Partidului Platforma „Demnitate și Adevăr” (PPDA), Alexandru Slusari, și responsabilul în partea de nord al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), Marin Verenciuc, au adus argumente împotriva schimbării sistemului electoral actual..

Toți cetățenii R. Moldova trebuie să beneficieze de drepturi legale, inclusiv pentru a candida la funcția de deputat, a menționat primarul de Edineț, Constantin Cojocaru. „Consider că am potențialul să fiu deputat, dar nu am bani. De ce mi se stopează acest drept? Astăzi pot să spun că sunt mai competent decât actualii deputați. De ce mi se spune că nu sunt competent? De ce mi se lezează dreptul de a fi deputat?”, a întrebat alesul local.

„Noi am promovat sistemul uninominal din martie. Am pornit de la ideea că, cetățenii trebuie să-și aleagă deputatul. Făcând studiile de rigoare, am crezut că astfel cetățenii vor fi mai aproape de legislativ. Acest sistem mixt, susținut de majoritatea partidelor, chiar și de opoziție, de ONG-uri, societatea civilă, este unul comasat din ceea ce am început noi”, a răspuns Igor Vremea, citat de tribuna.md.

La rândul său, Fadei Nagacevschi a menționat că în cadrul sistemului proporțional R. Moldova nu a reușit să dezvolte o democrație normală. „Păstrarea actualului sistem aduce probleme. Chiar dacă vor putea să poziționeze deputatul pe listele de partid, oricum liderul decide cum vor fi acestea. Votul mixt va oferi posibilitate cetățenilor să-și aleagă singuri deputații. Vor fi reprezentate minoritățile etnice, Diaspora, chiar și cetățenii din Transnistria”.

De partea cealaltă, Alexandru Slusari este de părere că nu există niciun argument rezonabil pentru schimbarea sistemului. „Am văzut timp de 3 luni o reclamă agresivă din partea unui partid. Ei spun că partidele politice sunt discreditate. Cine a condus din 2009 încoace această țară? Cine a discreditat? Nimeni nu va putea să-și retragă deputatul dacă va dori. În circumscripții vor fi aleși oameni pe care unii nici nu-i vor cunoaște. Nu sistemul electoral este cea mai mare problemă a cetățenilor”.

Și Elena Bodnarenco a enumerat motivele din care PCRM nu susține schimbarea sistemului electoral: „Nu suntem de acord din două motive: tehnice și politice. Cei care vor schimba sistemul nu vor să-l schimbe pe cel care este acum. Nimeni nu știe cum se vor forma circumscripțiile. Din 60 mii de alegători va trebuie să aleagă un singur deputat pe care nici nu-l vor cunoaște. Cum va face acesta campania electorală fără surse? Ne spun că locuitorii Găgăuziei vor avea reprezentantul lor în Parlament, dar rușii, ucrainenii, bulgarii, românii?”.

În opinia lui Marin Verenciuc, este prematur să schimbăm sistemul electoral. „Omul când intenționează să sădească un copac, el pregătește mai întâi terenul. Nici instanțele de judecată, nici CEC nu va fi capabil să asigure o examinare obiectivă a contestațiilor. Cum își va asigura candidatul campania electorală? Dacă acest candidat este împotriva guvernării, cum va putea de unul singur să lupte în Parlament?”.

La final, cei prezenți în sală au salutat organizarea unor astfel de dezbateri. Celor prezenți li s-a propus să voteze pentru ce sistem electoral optează, în mod simbolic, iar marea majoritatea a celor prezenți au ales sistemul mixt.

În perioada 16-28 iunie, Asociația Promo - LEX va desfășura o serie de șase dezbateri regionale pe subiectul oportunității și conținutului reformei sistemului electoral în R. Moldova. Aceste evenimente au rolul de a amplifica discuțiile din societate pe subiectul reformei sistemului electoral prin oferirea posibilității de a prezenta viziuni contradictorii a diferitor partide politice despre oportunitatea, avantajele și dezavantajele modificării sistemului electoral din Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md