Când și cum vor ajunge banii UE la Chișinău? Reacția Chișinăului la decizia Comisiei de la Veneția e decisivă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Decizia Consiliului European, de a aproba asistența financiară în valoare de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, nu reprezintă o „mare schimbare” în legătură cu atitudinea Uniunii Europene față de Chișinău, susține europarlamentarul Petras Austrevičius.

El a comentat într-un interviu pentru Europa Liberă decizia Consiliului European, luată joi.

„Eu nu văd vreo mare schimbare. Noi ne așteptam de la Consiliul European să accepte această decizie bazată pe considerente pur macro-economice, dar avem și o înțelegere politică între noi și – sper eu – toate instituțiile UE că nu mai putem ignora criteriile politice (pentru acordarea ajutorului). Ajunși la sfârșitul „trialogului”, așteptăm să fie publicată deja vineri recomandarea finală a Comisiei de la Veneția, iar apoi vom vedea cum se comportă Chișinăul. Noi ne așteptăm ca – cu toată această decizie (de acordare a asistenței) – să avem suficient loc de manevră pentru a ajunge la propriile noastre concluzii… Eu mă aștept ca Comisia Europeană să nu se grăbească să furnizeze prima tranșă înainte să vadă răspunsul Chișinăului la recomandările Comisiei de la Veneția.”, a declarat Petras Austrevičius.

El susține că plățile oricum nu vor veni mai devreme de luna septembrie.

„Am înțeles că există în acest sens un acord deplin între toate instituțiile UE, iar apoi în septembrie vom vedea ce va întâmpla mai târziu. Asta este limpede și desigur depinde de răspunsul Chișinăului la recomandările Comisiei de la Veneția… Dacă se va face că nu vede recomandările, atunci vom avea o anume evoluție a evenimentelor, iar dacă va fi un dialog constructiv cu Comisia de la Veneția, cu Comisia Europeană, cu alte instituții, atunci ne vom putea aștepta la ceva diferit”, a mai spus europarlamentarul.

Consiliul European a dat astăzi undă verde unui ajutor macro-financiar de 100 milioane de euro pentru Republica Moldova, în schimbul căruia cere Chișinăului intensificarea luptei anticorupție.

Ajutorul, care va fi acordat în tranșe, este însoțit de o serie de condiții, UE solicitând Chișinăului aplicarea de reforme în sectorul financiar și în gestionarea finanțelor publice, reforme promise în cadrul unui plan de ajutor de 178 de milioane de dolari negociat cu Fondul Monetar Internațional (FMI) la finele lui 2016.

Totodată, UE cere garanții în ce privește respectarea statului de drept, a drepturilor omului, a independenței justiției și a multipartidismului.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...