icon

Premierul Pavel Filip despre reforma spitalicească: Scopul final al reformei constă în oferirea unor servicii de calitate şi a confortului necesar pacienţilor

15-06-2017 19:22
1,683

Conceptul de reformare a sectorului spitalicesc a fost discutat astăzi, în cadrul unei şedinţe prezidate de Prim-ministrul Pavel Filip.

 

Principalele prevederi ale proiectului vizează sporirea eficienței și calității serviciilor spitaliceşti, prin regionalizarea spitalelor publice în funcţie de complexitatea cazurilor, profilul de morbiditate şi a numărului de populaţie deservită.

 

Conceptul de reformare propune stabilirea a zece regiuni (zone de sănătate): 4 în centru, 3 la nord și 3 la sud. Principiile de amplasare a spitalelor vizează asigurarea disponibilităţii asistenţei medicale spitalicești în maxim 60 de minute sau la o distanță maximă de 70 km. În acelaşi timp, regiunile spitaliceşti nu vor fi strict delimitate de hotarele teritorial-administrative actuale. Fluxul urgențelor și pacienţilor acuţi va fi redirecţionat către spitalele regionale sau centrale, iar fluxul de pacienţi cronici - către filialele locale ale spitalelor regionale.

 

Proiectul preventiv al reformei mai presupune instituirea unui spital universitar, a 4 spitale centrale, a 11 spitale regionale sub un management comun cu spitalele locale din zona respectivă  şi a 3 spitale specializate.

 

În cadrul discuţiilor, Prim-ministrul a accentuat necesitatea elaborării unui plan de acțiuni pentru o perioadă de 8-10 ani, care va prevedea regionalizarea serviciilor spitalicești (pe zone de sănătate) cu construcția spitalelor regionale. De asemenea, Premierul a subliniat importanţa creării în paralel a infrastructurii necesare, prin elaborarea unui program de dotare cu transport specializat (ambulanțe), pentru a garanta accesul la instituțiile specializate regionale sau centrale.  

 

Referindu-se la managementul spitalelor, şeful Executivului a relevat stringenţa aprobării unui nou model de guvernanță a instituţiilor medicale și de coordonare teritorială a acestora.

 

„Statul are două funcţii de bază: cea de elaborare a politicilor şi cea de reglementare. Scopul final al reformei spitaliceşti constă în oferirea unor servicii de calitate şi a confortului necesar pacienţilor. Vreau să avem mai întâi de toate o viziune clară, ideală, ulterior vom identifica investiţiile necesare şi vom realiza etapizat reorganizarea sistemului spitalicesc”.

 

Totodată, Pavel Filip a solicitat ministerului de resort să definitiveze în cel mai scurt timp conceptul reformei spitalelor în Republica Moldova, cu consultarea tuturor părților interesate, şi să-l propună spre aprobare Guvernului.

 

La rândul lor, reprezentanţii Ministerului Finanţelor, ai Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „N. Testemițanu”, ai Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină, ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, ai Băncii Mondiale, ai Agenţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, prezenţi la şedinţă, au asigurat Guvernul de tot suportul şi de participarea activă în definitivarea şi implementarea reformei.

Agenda publică

Martie 2024

L M M J V S D
 
 
 
 
1
 
2
 
3
 
4
 
5
 
6
 
7
 
8
 
9
 
10
 
11
 
12
 
13
 
14
 
15
 
16
 
17
 
18
 
19
 
20
 
21
 
22
 
23
 
24
 
25
 
26
 
27
 
28
 
29
 
30
 
31