A fost implicat Dodon în privatizarea hotelului „Codru” de către Plahotniuc? CPR Moldova cere explicaţii Preşedinţiei

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Centrul de Politici şi Reforme solicită Preşedinţiei mai multe informaţii privind pretinsele acţiuni ale lui Igor Dodon, în perioada în care deţinea funcţia de ministru al Economiei şi a fost privatizat hotelul Codru.

„În anii trecuți, în cadrul mai multor talk showuri, inclusiv în perioada campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale din noiembrie 2016, jurnaliști de la diferite televiziuni și instituții media v-au adresat aceeași întrebare – despre implicarea Dumneavoastră, în calitate de Ministru al Economiei, în procesul privatizării Hotelului ”Codru”, petrecută în anul 2008. Ați fost întrebat de mai multe ori despre acțiunile și inacțiunile Domniei voastre într-un proces de privatizare care a prejudiciat statul cu 16 milioane euro, conform estimărilor Radio Europa Liberă. În mai multe emisiuni, ați oferit același răspuns – că ați adresat, împreună cu Prim ministrul de atunci, Zinaida Greceanîi, o scrisoare secretizată către Președintele Voronin. Înțelegem că, prin semnarea acestei scrisori, ați confirmat opiniei publice suspiciunile Dvs. referitor la procesul de privatizare”, se spune în adresarea Centului.

Experţii atenţionează că, în conformitate cu prevederile articolului 8 al Legii privind Secretul de Stat, nu se atribuie la secret de stat şi nu pot fi secretizate informaţiile privind „faptele de încălcare a legii de către autorităţile publice şi persoanele cu funcţii de răspundere din cadrul acestora” punctul (1), litera (f). De asemenea, punctul 2 al aceluiași articol interzice expres secretizarea informațiilor „în cazul în care aceasta ar putea limita accesul la informațiile de interes public, s-ar putea răsfrânge negativ asupra realizării programelor de stat și de ramură ale dezvoltării social-economice și culturale sau ar putea reține concurența dintre agenții economici”.

Astfel, experţii constată că adresarea unei singure scrisori a fost o acțiune insuficientă pentru a stopa o privatizare netransparentă, care urma să prejudicieze statul Republica Moldova cu 16 milioane euro şi solicită informații referitor la indicațiile date de Dodon în calitate de Ministru al Economiei, șefului Agenției Proprietății Publice, aflat în subordinea acestuia directă, instituție responsabilă de administrarea proprietății statului.

De asemenea, analiştii Centrului solicită informaţii privind instituțiile de drept sesizate și solicitările propriu-zise, unde Igor Dodon se expune vizavi de suspiciunile despre procesul de privatizare a Hotelului „Codru”.

În calitatea actuală de Președinte al Republicii Moldova, acestuia i se cere, totodată, scrisoarea semnată de el și prim-ministrul de atunci, Zinaida Greceanîi, către Președintele Voronin, despre care a menționat în decursul anilor precedenți, dar şi să ofere o explicație a motivului din care scrisoarea sus-menționată a fost secretizată, ținând cont de legislația privind secretul de stat.

Totodată, experţii cer să li se spună care a fost răspunsul la scrisoarea adresată de Dodon lui Voronin, iar în cazul în care și această informație este secretizată, preşedintelui i se cere să desecretizeze documentul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...