Fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, trimis în judecată

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul președinte român Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman și fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost trimiși în judecată de procurorii militari în dosarul Mineriadei din 13 – 15 iunie 1990.

Anunțul a fost făcut, într-o declarație de presă, de un procuror militar.

Procurorul militar Marian Lazăr a anunțat, marți, într-o conferință de presă, că Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu, Virgil Măgureanu, Benedict Cazemir Ionescu, Adrian Sârbu, Miron Cozma, Matei Drela, Cornel Plieș Burlec, Vasile Dobrinoiu, Petre Peter, Alexandru Dinescu au fost trimiși în judecată, „sub aspectul săvârșirii de infracțiuni contra umanității”, conform presei române.

Din probatoriu, au rezultat că autoritățile statului au declanșat un „atac violent” împotriva celor care își exprimau „în mod pașnic” contradicțiile cu Guvernul. „Atacul a fost pus în practică în 13 iunie 1990, ducând la moartea prin împușcare a patru persoane, vătămarea a 1388 de persoane, privarea de dreptul la libertate, din motive de ordin politic. În cadrul acestei acțiuni, peste 200 de persoane au fost ridicate din localitatea Măgurele. Concomitent, s-a pătruns în forță, fără drept, în sediul Universității București și al Universității de Arhitectură, unde s-au percheziționat birouri și au fost evacuate violent persoane”. a spus Marian Lazăr.

„S-a făcut uz de armă cu muniție de război, de către forțele de ordine. Represiunea autorităților a continuat în 14 și 15 iunie 1990. În acest context, minerii aduși în București au devastat sediile partidelor contestate, cât și locuitori ai Bucureștiului. Aceste evenimente au fost urmare a actelor de diversiune, reprezintate de inculpați, care au manipulat informațiile. Manifestanții au fost prezentați ca „golani”. Persoanele ridicate din Piața Universității au fost private de libertate în mod nelegal, ceea ce a durat până în 21 iunie 1990”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...