Actualitate

Oslo este îngrijorată de planurile Moscovei de a transporta o centrală nucleară plutitoare pe lângă coasta norvegiană

Nava „Akademik Lomonosov“, cu o lungime de 144 de metri, 30 de metri lățime și 10 metri înălțime – este un prototip al unui nou tip de centrala nucleara plutitoare cu două reactoare pe baza de uraniu. Centrala poate furniza energie electrică pentru un oraș cu o populație de 200.000 de oameni.

Anul viitor, compania rusa Rosatom va tracta stația pe o distanta de aproximativ 2.300 de mile marine pe traseul Sankt-Petersburg – Murmansk. Parcursul va dura între trei și patru săptămâni și va trece prin Marea Baltică și Kattegat, iar apoi de-a lungul coastei Norvegiei.

Ministrul norvegian de externe, Børge Brende a declarat că orice avarie în timpul transportării unității nucleare poate avea consecințe grave asupra mediului.

„Autoritățile norvegiene au nevoie sa aiba un dialog cu rușii în problemele asigurarii securitatii și interventiei în caz de urgență, pentru că, în acest moment, o mulțime de întrebări ale noastre rămân fără răspuns“, – a declarat Brende.

Oficialul a menționat că ecosistemele de coastă sunt extrem de vulnerabile, în special în zona protejata din arhipelagurile Lofoten și Vesterålen, unde depune icre codul norvegian.

Autoritățile de la Oslo intenționează să-și exprime îngrijorarea cu privire la acest transport periculos la reuniunea Comisiei mixte ruso-norvegiene privind securitatea nucleară de pe 27-28 iunie. 

paginaderusia.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *