Actualitate

Ambasadorul SUA la Chişinău: Corupţia este problema nr. 1 în Republica Moldova

"Prioritatea noastră privind Republica Moldova este să eliminăm corupţia, astfel încât ţară să aibă posibilitatea să crească economic, deoarece creşterea economică este cheia către o democraţie stabilă, iar stabilitatea este o chestiune ce ţine de securitate naţională. Problemele sunt destul de serioase. Din păcate, RM este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Cred că de vină este corupţia, dar cred că ţine şi de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat. Atunci când este corupţie în sistemul judiciar, atunci când este dificil să faci afaceri, să faci investiţii în ţară, acest lucru dăunează grav ţării. Corupţia este problema nr. 1 în Republica Moldova. Soluţia nu se referă doar la mentalitate, ci şi la elaborarea unei structuri guvernamentale care ar putea face dificil să fii corupt. Există oameni care sunt împotriva corupţiei şi aceste persoane vor avea un rol important. Durează. Nu e ceva ce se poate întâmplă peste noapte", a declarat ambasadorul SUA în Moldova.

În ceea ce priveşte situaţia regională, James D. Pettit a arătat că este imposibil de prezis intenţiile Rusiei însă R. Moldova are motive foarte bune pentru a fi preocupată de riscul asupra securităţii din regiune.

"Ei au arătat clar că sunt capabili de o agresiune în Ucraina. Care sunt intenţiile lor nu ştiu. Moldova are motive foarte bune pentru a fi preocupată de riscul asupra securităţii din regiune. Armata Republicii Moldova este subfinanţată. Preşedintele SUA, Barack Obama, a declarat anterior despre conflictul din regiune că nu poate fi soluţionat pe care militară, ci prin alte măsuri, inclusiv pe cai diplomatice. Relaţiile Rusiei cu Moldova, deşi sunt foarte complicate, sunt foarte importante. În ciuda preocupărilor noastre cu privire la agresiunea Rusiei, realităţile geografice arată că este în interesul RM să menţină o relaţie balansată între Est şi Vest. Nimeni nu cere Moldovei să aleagă între Est şi Vest, aşa cum o fac ruşii. Eu sper că în clipă în care emoţiile se vor calmă, vor fi înregistrate progrese în relaţia cu Rusia", susţine ambasadorul.  

Hotnews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmărește TIMPUL pe Google News și Telegram!


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *