Procuratura confirmă reţinerea unui fost procuror general şi altor şase persoane. Din bani publici, funcţionarii au procurat un imobil nefinisat la preţ triplu

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Un ex-procuror general și alte șase persoane au fost reținute de procurorii și ofițerii anticorupție cu puțin timp în urmă. Funcționarii sunt bănuiți de depășirea atribuțiilor de serviciu, exprimată prin achiziționarea pentru sediul Procuraturii Generale a unui imobil la un preț supra evaluat și contractarea lucrărilor de reconstrucție a acestuia cu grave abateri de la legislația în vigoare. Toate persoanele au fost escortate la sediul procuraturii Anticorupție, audiate în calitate de bănuit și reținute.

Potrivit datelor anchetei, ex-Procurorul General, despre care presa a scris că ar fi vorba despre Valeriu Balaban, ar fi dispus în 2005 cumpărarea clădirii nefinisate din strada Alexandru cel Bun, 100, la un preț de 9 milioane de lei, pe când prețul acesteia conform ultimei evaluări constituia puțin peste 2,5 milioane lei.

Achiziționarea s-a produs în lipsa unei licitații publice și în lipsa documentației de proiect, verificate și autorizate în modul corespunzător.

Vedeţi şi: Un alt fost Procuror General, reținut: Și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu

Ulterior, dispunând de concluziile experților, care atestau vicii grave a construcției procurate, în lipsa unui proiect de reconstrucție autorizat și a actului de evaluare a lucrărilor necesare, membrii grupului pentru licitație, constituit prin ordinul ex-Procurorului General, au desemnat un agent economic în calitate de antreprenor general pentru lucrările de reconstrucție. Totodată, ex-Procurorul General a semnat cu acesta contractul de antrepriză, ignorând prevederile legale.

În total, din bugetul de stat au fost achitate peste 18,8 milioane lei, blocul nefiind finalizat nici până astăzi.

Mai mult ca atât, Procuratura Generală a fost atrasă de către agentul economic într-un litigiu civil, care pretinde încasarea din contul instituției a peste 6 milioane lei, pentru pretinse lucrări efectuate dar neachitate.

De fapt, circumstanțele legate de acest litigiu civil au servit temei pentru inițierea investigațiilor și pornirea urmăririi penale pe caz. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă o pedeapsă cu închisoare de până la 10 ani cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani.

Urmărirea penală este exercitată de către Procuratura Anticorupție.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...