Panglica Sfântul Gheorghe, interzisă în Ucraina: Amenzi și pedeapsă cu închisoare pentru cei care vor încălca legea

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Președintele Ucrainei, Petru Poroșenko, a semnat legea care interzice fabricarea și propagarea „Panglicii Sfântului Gheorghe”. Legea, adoptată de Parlament, la mijlocul lunii mai introduce responsabilitatea administrativă privind utilizarea publică, demonstrarea, dar și distribuirea „Panglicii Sf. Gheorghe” sau a imaginii acesteia.

Potrivit presei ucrainene, cei care vor purta acest simbol pe haine, lucruri, cărți poștale sau afișe vor fi pedepsiți cu amendă sau chiar arest administrativ de 15 zile.

Astfel, cei care vor încălca legea vor achita amenzi de 850 – 2.550 de grivne (600 – 1.800 de lei) și le vor fi confiscate elementele interzise. Pentru încălcări repetate vor fi achitate amenzi între 2.550 – 5.100 grivne (1.800 – 3.600 lei) sau arest până la 15 zile.

Interdicţia nu vizează documentele emise până în anul 1991, drapelele de luptă, distincţiile de stat acordate până în 2015 în legătură cu aniversările celui de Al Doilea Război Mondial şi complexele memoriale. Panglica îşi are originea din timpurile împărătesei Ecaterina a II-a din Rusia şi a fost reînviată în URSS în anul 1945.

Pentru milioane de oameni, nu doar din Rusia, ci și din străinătate, „Panglica Sf Gheorghe” este un simbol al memoriei și al gloriei militare. Prima acțiune „Panglica Sf. Gheroghe” a avut loc în 2005, iar de atunci legatul panglicii în ajunul zilei de 9 mai a devenit o tradiție.

După agresiunea rusă asupra Ucrainei începută în martie 2014, ea a devenit un simbol al separatiştilor pro-ruşi din Ucraina şi al expansiunii ruseşti. Din acest motiv, panglica a fost interzisă până acum în Belarus, Kazahstan, Kîrgîzstan şi Uzbekistan.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...