17:55:54 23.04.2024
Stiri

APELUL societății civile din R. Moldova către UE, după protestul de astăzi: „Organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului electoral ACTUAL”

Politică 11.06.2017 17:17 Vizualizări4316 Autor: Ziarul National
APELUL societății civile din R. Moldova către UE, după protestul de astăzi: „Organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului electoral ACTUAL” Sergiu Tofilat


Mii de oamenii au participat, astăzi, la protestul societății civile din fața Parlamentului împotriva sistemului electoral mixt, acțiune la care s-au alăturat și partidele de opoziție din R. Moldova.

Organizatorii acțiunii de protest au dat citire mai multor mesaje din teritoriu, unde au fost suspendate astăzi, până la ora 12.00, toate autobuzele și microbuzele spre Chișinău, pentru a împiedica oamenii să ajungă la eveniment. În același timp, aceștia au remarcat anti-protestele organizate de actuala guvernare în centrele raionale în favoarea sistemului mixt. La Ialoveni, de exemplu, la concert au ținut discursuri ministra Culturii, Monica Babuc, și deputatul democrat Sergiu Sârbu.

Vorbitorii de la protestul din fața Parlamentului s-au pronunțat împotriva schimbării sistemului electoral, făcând referire la experiențele nereușite ale României și Ucrainei, și au cerut deputaților să renunțe la intenția de a modifica sistemul electoral în unul mixt.



„Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi!”, „Arde!”, „Jos, Plahotniuc!”, „Moldova!”, „Trezește-te, Moldova, din somnul cel de moarte!” etc. au scandat protestatarii.

La finele protestului, a fost dat citirii un apel adresat celor mai importante instituții europene în care li se solicită acestora să susțină în continuare democratizarea R. Moldova și să le ceară guvernanților de la Chișinău să renunțe la modificarea sistemului electoral.



Vedeți mai jos textul întregului Apel al protestatarilor din fața Parlamentului:

APEL către Comisia de la Veneția, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Parlamentul Uniunii Europene și Comisia Europeană

Noi, participanții Protestului din 11 iunie 2017,


PLEDÂND pentru dezvoltarea Republicii Moldova ca Stat de drept, democratic și prosper în spiritul valorilor europene,
ÎNGRIJORAȚI de încălcarea dreptului cetățenilor la alegeri libere și corecte, cât și a dreptului de reprezentare echitabilă și proporțională a tuturor cetățenilor în Parlamentul Republicii Moldova, indiferent de locul de trai al acestora,
REVOLTAȚI ȘI INDIGNAȚI de capturarea instituțiilor de stat de către Partidul Democrat - fapt ce a dus la manipularea și discreditarea proceselor democratice, dezvoltare economică precară, corupție endemică, justiție selectivă, controlul politic al mass-media și propagandă mediatică, dezinformare și manipulare a opiniei cetățenilor cu privire la subiectele de importanță publică majoră, sporirea exodului populației în străinătate și distrugerea familiei ca entitate socială,
CONȘTIENȚI de faptul că schimbarea sistemului electoral este făcută în interesul Partidului Democrat și a politicienilor discreditați și șantajabili - împotriva intereselor cetățenilor și democrației din Republica Moldova,

DECLARĂM:

1. NE OPUNEM cu fermitate modificării sistemului electoral prin trecerea la sistemul mixt sau uninominal, din următoarele considerente:

a) Contrar prevederilor Codului bunelor practici în materie electorală a Consiliului Europei: - nu au existat dezbateri largi și cuprinzătoare a reformei propuse și nici consens politic și social necesar pentru o astfel de reformă; - schimbarea sistemului electoral are drept scop avantajarea Partidului Democrat și a forțelor afiliate acestuia în viitoarele alegeri Parlamentare, luând în considerație că acestea dispun de resurse administrative, financiare și mediatice imense în raport cu ceilalți concurenți electorali.

b) Modificarea sistemului electoral va afecta grav reprezentarea obiectivă și proporțională a partidelor politice pentru care cetățenii își vor da votul în cadrul viitoarelor alegeri Parlamentare;

c) Modificarea sistemului electoral va lovi direct în consolidarea partidelor de opoziție și va submina rolul opoziției ca forță indispensabilă unei democrații veritabile, avantajând partidele mari.

d) Coaliția Parlamentară controlată de Partidul Democrat a fost constituită ilegal, prin promovarea traseismului politic, corupției politice și prin trădarea votului cetățenilor acordat deputaților în 2014.

2. CEREM Parlamentului Republicii Moldova să retragă de urgență proiectul de lege cu privire la schimbarea sistemului electoral și în baza sistemului electoral actual să asigure tuturor cetățenilor dreptul la alegeri libere și corecte.

3. APELĂM către Comisia de la Veneția, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei, Comisia Europenă și Parlamentul Uniunii Europene să susțină în continuare democratizarea Republicii Moldova și să solicite guvernanților - organizarea unor alegeri libere și corecte în baza sistemului electoral proporțional actual, în conformitate cu cele mai înalte standarde, inclusiv prin asigurarea respectării dreptului constituțional la vot al diasporei.

11.06.2017


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md