14:27:08 16.04.2024
Stiri

De ce nu ne înțelege ambasadorul american

Politică 11.06.2017 17:00 Vizualizări1971 Autor: Ziarul National
De ce nu ne înțelege ambasadorul american


Trustia, elegii politikoase

Ambasadorul american James Pettit a formulat o nedumerire axiologică: el nu-i înțelege pe molotovenii care iau bani de la americani și europeni, cu miliardele de dolari și euro, dar îi mulțumesc cu recunoștință lui Putin, care îi atacă cu Gazpromul, le calcă producția vinicolă cu buldozerele și trimite asupra lor nori de gândaci de colorado. Asta denotă că, spre deosebire de muhametșinul rus, excelența sa nu percepe particularitatea logicii locale sadomazochiste, stockholmice pe dos. El crede că noi suntem simpli, dar noi suntem atât de complicați, încât nu ne putem înțelege pe noi înșine, darămite să ne lăsăm înțeleși de alții. Dacă americanii vor să ne facă bine, trebuie să ne studieze în prealabil. Lipsa molotovologilor le joacă festa.

Un exemplu de necunoaștere crasă a molotovenilor este șoseaua Sărăteni-Soroca, reconstruită pe bani americani. Personal, aș avea chiar o pretenție juridică față de poporul american, pentru că s-a apucat de lucru fără a ține cont de specificul nostru național, de ADN-ul și genetica molotovenească. Eu mă tem să circul pe această șosea exemplară, căci e prea netedă, e prea lustruită și după zece kilometri te trage la somn, riscând astfel să produci un accident rutier major. E o tortură, un chin supraomenesc să circuli pe șoseaua respectivă, pândit în permanență de pericol existențial. Am sperat că, într-un an sau doi, starea șoselei se va normaliza, că va crăpa asfaltul, că vor apărea gropi, denivelări, dar drumul nu dă semne că se va deteriora prea curând. De aceea, cer insistent să se ia măsuri. Dacă nu a fost chip să se mai scadă din calitate, măcar câte o groapă artificială să fie prevăzută la fiecare o sută sau două sute de metri… Cred că poporul american nu va sărăci, dacă își va asuma niște cheltuieli suplimentare pentru gropile respective, chiar dacă Trump se concentrează pe America în primul rând.

Acum stau și mă gândesc cu groază la ce se va întâmpla când toate drumurile din Republica Molotova vor fi ca cel construit de americani. De aceea, avertizez guvernanți să nu le mai încredințeze americanilor reabilitarea drumurilor noastre, dacă le mai pasă de acest multpătimit popor.

Al vostru agurid, surghiun, Ion Buraga



Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
15.04.2024 09:20 Nicolae Negru Nicolae Negru // Simțul realității și...

12.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Recensământul ca o f...

08.04.2024 09:12 Nicolae Negru Nicolae Negru // Ne va apăra sau nu R...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md