Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Vlad Gribincea și fiul său…

Vlad Gribincea și fiul său în fața Parlamentului: „Nu fiți ipocriți: dle Dodon, retrageți proiectul, dle Leancă, nu îngropați țara!”

Vlad Gribincea, preşedinte al Centrului de Resurse Juridice din Moldova (CRJM) a rostit un discurs în fața a celor câteva mii de persoane care s-au adunat în fața Parlamentului pentru a cere deputaților să retragă proiectul de lege votat în primă lectură, care presupune modificarea sistemului electoral proporțional în unul mixt. Acesta a ieșit în scenă de mână cu fiul său și cu drapelul R. Moldova prins în spate. 

Vlad Gribincea a declarat că acțiunea de protest este organizată de societatea civilă împotriva modificării sistemului electoral și că ar fi ieșit în stradă indiferent de cine avea să propună această schimbare legislativă. Totodată, juristul a îndemnat participanții la acțiune să potesteze pașnic, iar dacă vor fi observați provocatori, să fie anunțată poliția. Acesta a îndemnat sursele media controlate de PDM să reflecte obiectiv evenimentele. „Nu mințiți poporul cu televizorul!”

Totodată, Vlad Gribinea a declarat că motivul pentru care a ieșit în stradă este grija față de viitorul copiilor săi, cărora le dorește să trăiască într-o „societate democratică”, „să nu se teamă să spună ceea cred”, iar la alegeri, „votul lor să conteze”.

Președintele CRJM a declarat că experții europeni au semnalat faptul că schimbarea sistemului electoral ar putea genera acte de corupție, dar că oficialii de la Chișinău au ignorat aceste mesaje.

„Acest proiect a fost introdus și pentru ca să vă distragă atenția de la furtul miliardului! Miliardul, nu uninominalul! Miliardul înapoi!”, a declarat Vlad Gribincea în fața protestatarilor, precizând ulterior că deține informația precum că mai multe drumuri naționale ar fi fost închise pentru microbuzele de rută. În acest sens, Gribincea a atenționat că acest  lucru se va întâmpla și la nivel local dacă va fi introdus sistmeul mixt, care presupune formarea circumscripțiilor uninominale.

„Nu ne mințiți, noi avem dreptate!”, a scandat acesta, declarând că protestatarii nu cer lucruri imposibile, ci doar retragerea unui „proiect prost din Parlament”.

Vlad Gribincea a menționat că șeful statului, Igor Dodon, a argumentat proiectul PSRM privind introducerea sistemului mixt prin faptul că astfel ar împiedica PDM-ul să introducă votul uninominal, dar și că Iurie Leancă, deja vicepreședinte al Parlamentului, s-a pronunțat anterior împotriva schimbării sistemului. Astfel, potrivit lui Vlad Gribincea, cei doi asigură voturile din Parlament pentru schimbarea sistemului.  În acest sens Vlad Gribincea le-a cerut politicienilor să nu fie „ipocriți”!

„Nu fiți ipocriți! Dle Dodon retrageți proiectul privind sistemul mixt. Dle Leancă, nu îngropați țara pentru interese de moment! Nu schimbăm sistemul, vă schimbăm pe voi!, a conchis Vlad Gribincea.

Urmăriți aici  (live text/foto/video) Proteste în mai multe orașe din țară pro și contra sistemului mixt de alegere a deputaților în Parlament

Foto: captură video privesc.eu