Rivalitatea falsă dintre PDM şi PSRM

Pentru ca regulile democraţiei să nu poată împiedica acest plan, cei doi politicieni (Dodon şi Plahotniuc) s-au înţeles să schimbe sistemul electoral: Democraţii au propus trecerea la sistemul uninominal (de la cel proporţional, pe liste de partid, care este acum în vigoare), iar Igor Dodon – trecerea la sistemul mixt. De dragul „consensului parlamentar”, asupra căruia au insistat experţii Comisiei de la Veneţia, după o campanie agresivă de promovare a sistemului uninominal, care a durat două luni, democraţii au cedat şi au îmbrăţişat, în mai puţin de 10 minute, propunerea lui Igor Dodon – o iniţiativă anonimă asupra căreia nici măcar nu au fost organizate dezbateri publice.

Reieşind din declaraţiile fruntaşilor PD şi PSRM, cel mai probabil s-a mizat pe un aviz pozitiv din partea Comisiei de la Veneţia în privinţa iniţiativei vizând trecerea la sistemul mixt (votată deja, la 5 mai, în prima lectură de Parlament). Atunci, pe 5 mai 2017, Igor Dodon menţiona în faţa presei, după votarea în prima lectură, că avizul Comisiei de la Veneţia va fi decisiv în ceea ce priveşte modificarea sau nemodificarea actualului sistem electoral: „Lectura a II-a va depinde de Comisia de la Veneţia. Săptămâna viitoare (10 mai 2017) vin primii experţi ai Comisiei de la Veneţia. Vor fi şi alte discuţii şi în luna iunie trebuie să se expună. Să dea aviz pozitiv sau negativ. Dacă va fi aviz pozitiv, atunci va fi implementat votul mixt propus de preşedinte şi de socialişti. Dacă va fi aviz negativ, va rămâne sistemul actual”, menţiona Dodon.

La 10 mai, experţii Comisiei de la Veneţia s-au întâlnit cu deputaţii socialişti din Parlamentul de la Chişinău prin intermediul cărora Dodon şi-a promovat iniţiativa. La finalul acestei întâlniri, deputatul PSRM, Vasile Bolea, menţiona: „În cazul în care Comisia de la Veneţia nu va acorda aviz pozitiv sistemului electoral mixt, noi nu vom vota pentru acest proiect de lege în lectura a doua şi va rămâne sistemul electoral proporţional.

Schimbarea la faţă a lui Igor Dodon

Joi, 8 iunie, însă, după ce agenţia Reuters a publicat un material cu referire la un document încă neoficial al Comisiei de la Veneţia, din care reiese că „planurile de schimbare a sistemului electoral în Republica Moldova au fost considerate inoportune de către Comisia de la Veneţia”, Dodon şi-a schimbat poziţia. Potrivit lui, recomandările Comisiei de la Veneţia nu mai sunt atât de importate, „pentru că Moldova este stat suveran”: „Vom vedea ce propuneri pot fi luate în calcul şi ce propuneri nu pot fi luate în calcul, dar nimeni din exterior nu poate să ne indice nouă, unui stat suveran, ce să facem”, a spus Dodon.

Primul, însă, care a încercat să „cuminţească”, prin acelaşi argument, Comisia de la Veneţia a fost liderul PDM, Vlad Plahotniuc. La 10 mai, în cadrul unui briefing, acesta a menţionat: „Comisia de la Veneţia nu intervine în dreptul suveran al ţării de a-şi stabili sistemul electoral. Deci, nu va impune nimic Moldovei”.

Potrivit avizului preliminar al Comisiei de la Veneţia, citat de Reuters, „propusa schimbare a sistemului electoral (trecerea la sistemul mixt) ridică îngrijorări semnificative, inclusiv din cauza riscului ca membrii Parlamentului moldovean aleşi în circumscripţii uninominale să fie influenţaţi de interese de afaceri, iar Comisia Electorală Centrală să fie supusă influenţei politice în timpul implementării reformei”.

Şi tot pentru Reuters, preşedintele Parlamentului de la Chişinău (cel care a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia asupra modificării sistemului electoral), Andrian Candu, finul oligarhului Plahotniuc, a declarat că nu este de acord cu toate concluziile experţilor Comisiei de la Veneţia, iar coaliţia majoritară va accepta doar unele recomandări tehnice, nu şi pe cele care, în opinia sa, depăşesc competenţele experţilor Comisiei de la Veneţia.

Siegfried Mureşan: „Dacă autorităţile moldovene vor alege să dea foc la casa viitorului european al Moldovei…”

Miercuri, 7 iunie, vicepreşedintele Parlamentului Iurie Leancă (deja parte a majorităţii parlamentare controlate de PDM, după expulzarea PL din coaliţie), s-a întâlnit la Bruxelles cu deputatul european Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete a Parlamentului European. Mureşan i-a transmis interlocutorului său moldovean că Bruxelles-ul aşteaptă ca „recomandările Comisiei de la Veneţia să fie pe deplin implementate de către autorităţi, pentru a putea aloca asistenţa macrofinanciară de 100 de milioane de euro”: „Nerespectarea avizului Comisiei de la Veneţia şi schimbarea intempestivă a legislaţiei electorale vor atrage, din păcate, semne de întrebare despre respectarea standardelor democratice în Republica Moldova”, a comentat Siegfried Mureşan. „Parlamentul European a spus de la început că avem aceşti bani, dorim să-i acordăm Republicii Moldova, dar trebuie să ne asigurăm că standardele democratice nu sunt în pericol. O schimbare peste noapte a legislaţiei electorale şi mai ales contra avizului Comisiei de la Veneţia ar fi un mare semn de întrebare în legătură cu standardele democratice”, a reiterat Siegfried Mureşan. „Dacă autorităţile moldovene nu vor ţine cont de acest aviz şi vor alege să dea foc la casa viitorului european al Moldovei, atunci aceşti bani nu vor putea veni şi Republica Moldova va suferi o mare pierdere de credibilitate în faţa partenerilor internaţionali”, a adăugat eurodeputatul, într-un mesaj foarte explicit adresat Chişinăului prin intermediul TVR-Moldova.

Comisia de la Veneţia se va întruni la 16 iunie pentru a aproba oficial avizul asupra proiectului PD-PSRM privind trecerea la sistemul electoral mixt.

Potrivit fostului purtător de cuvânt al Preşedinţiei, Vlad Ţurcanu, continuarea discuţiilor asupra iniţiativei privind schimbarea sistemului electoral va avea două consecinţe previzibile: deteriorarea relaţiilor cu UE şi înteţirea protestelor stradale.

Duminică, moldovenii ies în stradă

Duminică, 11 iunie, la Chişinău se anunţă o amplă acţiune de protest împotriva intenţiei democraţilor şi socialiştilor (susţinuţi şi de popular-europenii lui Iurie Leancă) de a schimba sistemul electoral. Într-un mesaj adresat cetăţenilor, preşedinta Partidului Acţiune şi Solidaritate, Maia Sandu, a chemat populaţia să iasă în stradă „să apere dreptul de a schimba această guvernare pe cale paşnică şi democratică”: „Toţi cei care cred că oamenii cinstiţi trăiesc greu în Republica Moldova, toţi cei care cred că guvernarea actuală condusă de Plahotniuc şi Dodon îşi bate joc de cetăţeni, trebuie să vină duminică în faţa Parlamentului. Ieşim ca să ne apărăm dreptul de a schimba această guvernare pe cale paşnică şi democratică. Ieşim pentru a nu le permite să ne fure voturile. Haideţi să nu lăsăm o mână de indivizi care ne-au furat prezentul să ne fure şi viitorul!”, a îndemnat Maia Sandu.

„Teoretic, PDM are suficiente voturi în Parlament pentru ca, 'legal' sau 'conform legislaţiei', să transforme Moldova în paşalâc. Dar asta va avea consecinţe. (…) Europa nu va finanţa construirea unei dictaturi în Moldova din banii contribuabilului european. (…) Ne vom pomeni într-o ţară izolată, cu o dictatură ce se consolidează, promovând frica şi sufocând libertăţile şi drepturile omului. De aceea, trebuie să rezistăm şi să nu admitem această pretinsă 'reformă' a sistemului electoral", consideră activistul civic Dumitru Alaiba.