Principală  —  Pamflet   —   Scurgeri de gunoi de pe…

Scurgeri de gunoi de pe Bulevardul Cantemir

În ultimul timp oraşul Chişinău a devenit ostaticul propriului gunoi. Munţi întregi de deşeuri menajere s-au adunat lângă gunoişti, lângă uşile blocurilor de locuit, lângă terenurile de joacă pentru copii, lângă maternităţi, lângă magazine şi retsaurante, lângă partidele de guvernîmând şi de opoziţie. Gunoiul nu a fost transportat timp de mai multe zile, iar isngurele locuri unde funcţiona salubrizarea, Parlamentul şi Guvernul, oricum au fost şi ele împânzite de gunoaie.

Atunci când se părea că mai mult gunoi nu se poate de suportat, un val ameţitor de deşeuri în putrefacţie s-a răspândit peste Chişinău de undeva de pe bulevardul Cantemir. Mirosul greu de scurgeri menajere ieşea şi învăluia ca o ceaţă întreaga zonă, s-a răspândit la nord, la sud, spre Nistru şi spre Prut, a ajuns la Lipcani şi chiar la Vulcăneşti.

Partenerii de dezvoltare ai R.Moldova,dar şi serviciile de securitate ale statelor vecine, dar şi ale statelor membre ale bazinului Mării Negre şi ale Oceanului Planetar s-au întrunit pentru o discuţie pe acest subiect îngrijorător: deşeurile de la Chişinău devin tot mai agresive, produc deja mutaţii în societate. Ancheta comunităţii internaţionale a identificat originea problemei.

Raportul secret al acestei comunităţi arată că în sediul de GBC de pe bulevardul Cantemir a apărut o bacterie periculoasă, care produce mult gunoi informaţional, politic, propagandistic, psihologic. Iniţial, acest gunoi era scurs prin câteva canale media, dar se umpluseră canalele de atâtea deşeuri, astfel încât oamenii au închis televizoarele, să nu le curgă gunoiul în case. Canalele TV fiind blocate, au mai fost trase nişte ţevi pe internet, astfel prin nişte bloguri se scurgeau o parte din deşeuri. Dar bacteria produce tot mai mult şi mai mult, iar comunitatea moldovenească a încetat să mai deschidă aceste bloguri. S-au tras canale de evacuare pe Facebook, pe Odnoklassniki, dar oricum, gunoi e mai mult decât încape.

Astfel, gonuiul ajunse întâi la genunchiul celor de la GbC (dar cum ei stau mai mult în genunchi, au crezut că aşa trebuie), apoi la brâu, apoi la umeri, se apropia tot mai mult de nas. Exista pericol de sufocare. Astfel, managerii clădirii au decis să deschidă supapa şi să elibereze gunoiul, să curgă liber, ca să fie salvaţi angajaţii. Pe marea de gunoi, s-au lansat la suprafaţă nişte cartoane murdărite de noroi, pe care scria ”Renato Usatâi”, ”Opoziţia”, ”Platforma DA”, ”Balabol”, ca să creeze impresia că altcineva intoxică oraşul, dar dacî ştergeai oleacă glodul de pe carton, se vedeau autografele bloggerilor care au murdărit cartoanele de gunoi.

Între timp, au început a se revolta oamenii de rând. Mirosul acela specific de gunoi politico-oligarhic a devenit tot mai deranjant. Se duce omul la un minister, miroase a deşeuri, se duce la o primărie – acelaş miros. ”Ştiţi, nu e miros clasic de gunoi, cum ar mirosi un măr stricat sau un lapte înăcrit, sau o pâine mecezită. Cu acestea noi ne-am deprins, dacă chiar s-au stricat nişte legume sau nişte lactate, le reciclpm, le dăm la găini, la pisici. Dar gunoiul ista politic nu merge la animale, ele fug. Pentru că are aşa un iz de fum, parcă arde ceva, chiar parcă arde o parte moale de om”, ne-a spus unul dintre cititorii Circ în Tramvai.

Oamenii au început chiar să telefoneze la salvatori şi la pompieri, anunţându-i că pe strada Cantemir arde ceva de mai multe zile, mocneşte şi fumegă.

Pompierii au descins de câteva ori la clădirea în cauză, dar au fost opriţi de modiguarzi murdari de glod, care le spuneau că nu arde nimic, şi arătau la cartoanele pe care scrie ”Balabol”, sugerând că fumul vine de la un primar care trăieşte la Moscova.

Fiind deranjaţi mereu de apelurile cetăţenilor, dar şi de interdicţia de a intra în clădirea cu pricina, pompierii şi salvatorii au înscris un mesaj pe robotul telefonic, pe care ăl poate asculta oricine vrea să semnaleze un incendiu pe adresa cu pricina: ”Pe bulevardul Cantemir din Chişinău arde nişte gunoi. Soarta gunoiului este să ardă, până la capăt. Gunoiul trebuie salvat”.

Comunitatea internaţională pregăteşte, totuşi, o donaţie de măşti antigaz, pentru cetăţenii R.Moldova, care vor fi distribuite tuturor cetăţenilor pe parcursul următoarei campanii electorale, când fumigenele de la gunoiştea politică se vor intensifica.

Marian Şura-Mura

! Acest text este un pamflet şi trebuie citit ca atare

Pam­fle­tul este o scri­e­re jur­na­lis­ti­că, care vizea­ză sen­zațio­na­lul prin exploa­ta­rea rea­li­tă­ții ime­di­a­te. El își pro­pu­ne să infor­meze, să for­meze dar și să amu­ze publi­cul, capa­bil „să gus­te” din tră­să­tu­ri­le meni­te să-l defi­neas­că drept spe­cie lite­ra­ră: sati­ra, paro­dia, iro­nia și umo­rul.