Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.06.2017

Vitalie Zaharia a prezentat antreprenorilor din regiunea transnistreană instrumentele de suport ale MIEPO la accesarea piețelor externe

Vitalie Zaharia a prezentat antreprenorilor din regiunea transnistreană instrumentele de suport ale MIEPO la accesarea piețelor externe

Vitalie Zaharia, Directorului Organizației pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exportului din Moldova (MIEPO) a prezentat antreprenorilor din regiunea transnistreană instrumentele instituției de susținere a exportatorilor în cadrul Forumului de afaceri ”AgriFood Export”, organizat de Camera de Comerț Italiană din Chișinău, în parteneriat cu Camera de Comerț de pe malul stâng al Nistrului și Centrul pentru Dezvoltare Socio-Economică și Susținere a Antreprenoriatului Inovațional. Evenimentul a avut loc pe 8 iunie a.c., la Chișinău și a reunit antreprenori, reprezentanți ai corpului diplomatic și ai autorităților publice centrale.

În cadrul întrunirii s-a discutat despre potențialul de export al produselor agroalimentare moldovenești, programele de subvenționare și susținerea oferită exportatorilor din acest sector. Totodată, a fost prezentată informația cu privire la standardele de calitate pentru accesarea piețelor externe și noile proceduri de vămuire a produselor autohtone.

Potrivit lui Vitalie Zaharia, MIEPO colaborează activ cu asociațiile de business în ceea ce privește promovarea acestui sector pe piețele externe prin finanțarea participării întreprinderilor la târgurile și expozițiile internaționale, efectuarea studiilor de piață, organizarea forumurilor investiționale și a misiunilor de afaceri, evenimente B2B.

Prezentă la eveniment, Ambasadoarea Republicii Italiene la Chişinău, Valeria Biagiotti, a subliniat importanța acestui sector pentru ambele țări, menționând că aproape trei sferturi din exportul produselor agroalimentare italiene este direcționat către țările Uniunii Europene și aceasta poate fi o piață extrem de atractivă și pentru Republica Moldova.

Viceministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Iurie Ușurelu a evidențiat faptul că pentru a obține cote de piață mai importante este necesar să avem produse de calitate înaltă și volume mari, care pot fi asigurate numai prin asocierea producătorilor mici și mijlocii. Cooperarea cu partenerii externi, care dețin deja o experiență importantă în acest domeniu, este foarte importantă pentru accelerarea progresului companiilor din sectorul agroalimentar.

Evenimentul s-a desfăşurat în cadrul proiectului ”Business Bridge Platform”, susținut financiar de Uniunea Europeană, prin intermediul programului ”Susținerea Măsurilor de Promovare a Încrederii” implementat de PNUD. Această platformă a fost instituită pentru a facilita cooperarea între antreprenorii de pe ambele maluri ale Nistrului, promovarea integrării inovațiilor în procesul de producție și creării asociațiilor de producători ca soluție pentru sporirea potențialului de export.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus