Ultimul martor al acuzării, audiat în dosarul Şor! Procurorul speră la o decizie finală până pe 22 iunie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultimul martor al acuzării în dosarul primarului de Orhei Ilan Şor a fost audiat azi în cadrul şedinţei instanţei. Astfel, începând de luni, în primele ore ale zilei şedinţa va fi reluată cu audierea martorilor apărării, şase dintre care au fost acceptaţi de instanţă. În curând însă urmează să se împlinească un an de când primarul de Orhei a fost reţinut. Procurorul Aurel Băieşu speră că instanţa va lua o decizie până atunci. Avocaţii însă lasă asta la latitudinea magistraţilor.

„Nu am dreptul să comunic jurnaliştilor. Este dosar închis. Întrebările au fost destul de tehnice, despre tranzacţiile care au avut loc în luna noiembrie 2014. Întrebări din partea procurorului, cât şi din partea inculpatului. Au fost peste 50 de întrebări. Eu am expus cum au avut loc tranzacţiile. Probabil, domnul Şor are o simpatie aparte pentru mine. A avut cele mai multe întrebări”, a menţionat după audieri martorul Matei Dohotaru, care a exercitat funcția de șef al Departamentului supraveghere bancară din cadrul Băncii Naționale a Moldovei.

Potrivit procurorului pe caz, Aurel Băieşu, martorul „şi-a confirmat declaraţiile date în cadrul urmăririi penale şi anume vizavi de creditele acordate aşa-zisului grup Şor prin intermediul cărora au fost prejudiciată Banca de Economii”. „Confirmă nemijlocit delapidarea mijloacelor financiare din BEM de către inculpatul Ilan Şor. Au fost multe întrebări din partea apărării, care dumnealui i-a luat mult timp ca să răspundă”, a menţionat procurorul.

De altă parte, avocaţii lui Şor susţin că „credibilitatea acestui martor este infim de mică, iar răspunsurile date de dânsul sunt de nivel că nu ţine minte sau nu cunoaşte, cu toate că vine să confirme o fraudă bancară”. „Ne-am aşteptat din partea lui la răspunsuri mult mai concrete. Din această cauză o să avem nevoie să aducem specialişti pentru a combate sau aduce clarrificările necesare unde dânsul a refuzat să ofere un răspuns”, a opinat avocatul Iulian Balan.

„Am ascultat atent răspunsurile martorului. Am ajuns la concluzia că noi nu vedem ca mărturiile lui să confirme componenţa infracţiunii sau o bază demonstrativă pentru ceea ce i se incriminează lui Ilan. Această poziţie este bazată pe ceea ce a spus el. Noi nu considerăm că asta confirmă componenţa infracţiunii şi sperăm că judecătorul va lua decizia potrivită”, a menţionat, la rândul său apărătorul Denis Ulanov.

În context, procurorul Aurel Băieşu a menţionat că speră ca până pe data de 22, atunci când expiră termenul de un an de la plasarea în arest preventiv al lui Ilan Şor, instanţa să ia o decizie definitivă. „De astăzi, şedinţa s-a amânat până lunea viitoare, deci, următoarea zi de lucru”, a menţionat Băieşu. Cât ţine de neprezentarea de câteva ori a inculpatului la şedinţă, potrivit procurorului, nu poate fi catalogată drept tergiversare „atât timp cât avem actele de la medici”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...