Parlamentul a revotat un protocol privind cooperarea militară moldo-română, ce a fost respins de Igor Dodon

Parlamentul a revotat astăzi proiectul legii pentru ratificarea Protocolului de amendare a Acordului dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul României privind cooperarea în domeniul militar. Aceasta pentru că documentul, deşi votat anterior de Legislativ, a fost respins de preşedintele R. Moldova, Igor Dodon.

Şeful statului a refuzat să promulge proiectul, pe motiv că ar încălca statutul de neutralitate a Republicii Moldova.

Roman Boţan, preşedinte al comisiei parlamentare, a menţionat că acest protocol constituie o oportunitate de consolidare a relaţiilor bilaterale în acest domeniu şi prevede că în cazul exercițiilor militare comune țara gazdă va asigura cu hrană, în mod gratuit, personalul părții aflate în vizită.

În argumentarea proiectului, Roman Boţan a făcut referire la decizia Curtea Constituţionale care a stabilit că statutul de neutralitate nu impune condiţii suplimentare care să limiteze politica externă a statului neutru.

În cadrul şedinţei, deputatul socialist. Ghenadi Mitriuc, a susţinut poziţia preşedintelui Dodon, invocând faptul că acest document contravine Constituţiei şi pune în pericol securitatea naţională.

Pe de altă parte, Roman Boţan a menţionat că acest document este unul tehnic, întrebând oponentul de ce şeful statului nu întreprinde acţiuni în timp ce trupe ale altor state mărşăluiesc în raioanele de est ale ţării şi fac aproape zilnic aplicaţii militare.

După votul Parlamentului, Igor Dodon va fi obligat să-l promulge.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.