„NICIODATĂ.”, a răspuns categoric Andrei Năstase, întrebat în cadrul emisiunii „Important”, la TVC21, dacă Platforma a susţinut vreodată sistemul uninominal sau mixt.

„Înţeleg bine substratul acestei întrebări, pentru că s-a vehiculat în spaţiul public şi o să se vehiculeze această manipulare a holdingului”, a adăugat Andrei Năstase.

Precizăm că televiziunile controlate de oligarhul Vladimir Plahotniuc au produs în ultima vreme falsuri pe bandă rulantă menite să promoveze uninominalul. Publika, Prime, Canal 2 şi Canal 3 au titrat că „diaspora susţine iniţiativa PD privind votul uninominal”, prezentând opiniile unor cetăţeni care nu cunoşteau de fapt despre ce iniţiativă este vorba.

Ulterior, posturile holdingului controlat de Plahotniuc au realizat un reportaj în care se menţiona că „mai multe personalităţi notorii din Moldova susţin ideea introducerii votului uninominal pentru alegerile parlamentare”. În reportaj sunt înserate opiniile mai multor artişti renumiţi de la noi, printre care interpreta de muzică populară Valentina Osoianu, dar şi dirijorul Orchestrei Naţionale de muzică populară „Lăutarii”, Nicolae Botgros. Ambii au ieşit pe urmă cu reacţii publice, negând informaţiile difuzate de posturile de televiziune aservite lui Plahotniuc şi acuzându-le că le-au denaturat declaraţiile şi le-au rupt din context.

În cazul lui Andrei Năstase, televiziunile lui Plahotniuc l-a acuzat că minte atunci când declară că în cadrul protestelor de amploare organizate de Platforma DA nu a fost promovat sistemul uninominal. Şi totul în baza unei declaraţii făcute de activistul civic Valeriu Paşa care, în timpul protestului din 24 ianuarie 2016, a vorbit despre beneficiile uninominalului. Vedeţi aici REZOLUŢIA votată atunci şi în care nu se regăseşte nicio solicitare privind uninominalul.

Mai exact, Publika a scos din context o parte din declaraţiile făcute de Andrei Năstase în cadrul unei emisiuni la Unimedia, dar nu şi partea cea mai importantă, în care liderul DA precizează că la proteste au vorbit oameni cu diverse opinii, ceea ce nu înseamnă că aceste opinii s-au regăsit în REZOLUŢIILE votate de majoritatea celor prezenţi în PMAN. Mai mult, postul lui Plahotniuc minte şi îl prezintă pe Valeriu Paşa drept „un membru al platformei DA”, iar imediat după discursul său, în mod manipulator, prezintă imagini cum mulţimea din PMAN votează.