17:38:45 29.03.2024
Stiri

FOTO // „Curcubeul” de la Criuleni, RENOVAT cu peste un milion de lei. Banii au fost donați de Guvernul României

Social 07.06.2017 16:19 Vizualizări2314 Autor: Ziarul National
FOTO // „Curcubeul” de la Criuleni, RENOVAT cu peste un milion de lei. Banii au fost donați de Guvernul României FISM


Grădinița „Curcubeul” din satul Ratuș, raionul Criuleni, construită în anul 1973 și care primea copiii în condiții nesatisfăcătoare, arată astăzi altfel, datorită investițiilor făcute de Guvernul României.

Aceasta a fost inaugurată astăzi, după o renovare completă, fiind schimbat acoperișul, clădirea termoizolată, blocurile sanitare și blocul alimentar reparate, s-a făcut conectarea cabinetului medical la sistemul de alimentare cu apă, au fost renovate cazangeria și cabinetul metodic. De asemenea, grădinița a fost dotată cu mobilier, a fost renovat sistemul de încălzire, au fost montate ferestre și uși noi, instalate corpuri de iluminat și hidroizolate noduri de trecere, iar la intrare în clădire au fost proiectate căi de acces pentru copiii cu cerințe educaţionale speciale.



Aceste lucruri au fost posibile grație grantului oferit de Guvernul României pentru grădinița din Ratuș în sumă de 1,11 milioane de lei, Primăria locală a contribuit cu 48 de mii de lei, iar proiectul a fost implementat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova.

Înainte de desfășurarea proiectului, geamurile de la grădiniță erau vechi, iar pe timp de ploaie, din cauza acoperișului deteriorat, apa se scurgea în încăperi formând mucegai pe pereţi, bucătăria și blocurile sanitare erau învechite și cazurile de îmbolnăvire a copiilor erau destul de frecvente.

Angajații grădiniței, părinții și copiii s-au pregătit frumos pentru acest eveniment, au cântat și au dansat, iar reprezentanţii Ambasadei României de la Chișinău, prezenți la inaugurare, le-au oferit în dar un coş cu fructe.

„Mi-a plăcut mult tot ce am văzut aici. Am rămas impresionat de programul artistic deosebit al copiilor. Într-adevăr a fost original. Am recunoscut foarte multe talente, sunt convins că poate peste ani vom auzi de aceşti copii. Lucrările ce s-au făcut la această instituţie preşcolară sunt la standarde europene. Am dorit cu acest prilej să aducem aceste standarde, să aducem aceste valori şi în casele, şi în inimile, şi în sufletele locuitorilor din această frumoasă comună. Ne dorim ca aceşti copii minunaţi să crească în condiţii bune şi să contribuie la edificarea parcursului european al Republicii Moldova”, a menţionat Daniel Ioniţă, Ambasadorul României la Chișinău.

Potrivit directorului executiv al Fondului de Investiții Sociale din Moldova, Mircea Eșanu, lucrările de renovare la grădinița din Ratuș au durat un an şi patru luni.

„Această grădiniţă a fost practic renovată complet, are un acoperiş nou, are toate geamurile schimbate, este o grădiniţă termoizolată, are un sistem nou de încălzire şi este dotată cu mobilier. Până acum două ierni, aceasta se încălzea cu sobe şi doar o parte din clădire era încălzită”, a amintit Mircea Eşanu condițiile anterioare de la această grădiniță.

Dacă, inițial, capacitatea clădirii era de 45 de copii, adică două grupe, acum grădinița este frecventată de 89 de micuți.

Amintim că Guvernul României a alocat 26 de milioane de euro prin Programul de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din Republica Moldova pentru reparația grădinițelor din stânga Prutului.

Din grantul oferit de România au fost renovate până acum 832 de instituții preșcolare din Republica Moldova.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
29.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Încă o dată despre u...

25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md