Sturza critică funcționarii după eșecul în gestionarea gunoiului din Chișinău: „Poate merită sortați și trimiși la tomberonul de gunoi?”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Fostul prim-ministru Ion Sturza critică autoritățile municipale, dar și „intervenția eroică” a premierului Pavel Filip în problema privind evacuarea deșeurilor din municipiul Chișinău. Acesta spune că toți „umblă cu paiele în cap” și nu văd soluția simplă privind rezolvarea problemei, care ar costa nu mai mult de 10 milioane de euro.

„Ani de zile tema gunoiului a fost “pusă sub preș” de autorități. Au fost scrise volume de strategii, repartizate și ceva tomberoane pe la sate, pe care cetățenii ingenioși le folosesc…la murături. A fost nevoie de intervenția “eroică” a premierului în miez de noapte, bătăi cu saci de gunoi între partidele politice (cât PR ieftin) ca lucrurile…sa rămână acolo unde au fost. La groapa de la Bubuieci, total improprie, supra aglomerată și fără a respecta condițiile minime”, spune Ion Sturza.

Acesta vede soluționarea problemei într-un mod simplu, prin învestirea a cel mult 10 milioane de euro. „Toți cei vizați știu că unica soluție viabilă este continuarea depozitării la poligonul de la Țânțăreni, zona care ar trebui urgent declarată de utilitate publică națională. Construit pe timpul sovieticilor, cum ar fi de straniu pentru gunoierii liberali, respectă toate standardele actuale de mediu și de securitate”, mai spune fostul premier.

Conform acestuia, unica problemă este construcția unui sistem de drenaj și epurare a apelor pe contur. „E vorba de o investiție de maximum 10 milioane de euro. Capacitatea de depozitare este de încă cel puțin 25 de ani. Nu. Toți umblă „cu paie în cap”. Proiecte fantasmagorice de incinerare (ardere), noi poligoane. Apropo de ardere, la care se referă și fostul ministru – petrolist al Mediului. În lumea civilizată este o excepție foarte costisitoare și extrem de nocivă, indiferent de ce filtre pui pe coșul de fum. Niciun nou poligon nu este o soluție. Pe ogorul cărui sat vreți să-l puneți? Ar costa sute de milioane și ar dura mulți ani de construcție”, a precizat fostul premier.

Acesta a mai adăugat că în țările dezvoltate gunoiul nu mai este de mult o problemă, ci o mină de aur. „Se reciclează până la 90%. Dar asta la nemți. Unde cuvântul ordine este gravat în ADN-ul național. La noi, latinii… poate cu ajutorul biciului jandarmului. Te uiți la neputința, incompetența și lașitatea autorităților moldovenești și te crucești. Ce popor blestemat să fie guvernat de așa indivizi. Poate merită în primul rând ei sortați și trimiși la tomberonul de gunoi?”, întreabă fostul prim-ministru Ion Sturza.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...