Principală  —  Ştiri  —  Justiție   —   Ce au găsit angajații Oficiului…

Ce au găsit angajații Oficiului Avocatului Poporului în Penitenciarul nr.13

Recent, câțiva deținuți din Penitenciarul 13 și rudele acestora au sesizat Asociația Promo-Lex, invocând supunerea la acțiuni de maltratare de către colaboratori din cadrul forțelor speciale „Pantera”, pe data de 3 iunie curent. Aceștia spun că ar fi vorba inclusiv de doi minori. La Serviciul de Presă al Instituțiilor Penitenciare ni s-a infirmat că deținuții ar fi fost maltratați.

În acest sens, angajații Oficiului Avocatului Poporului au organizat o vizită de control pentru verificarea semnalelor privind aplicarea forței asupra deținuților din cadrul Penitenciarului nr. 13.

„Anterior Ombudsmanul a fost informat de către responsabilii de la Departamentul Instituțiilor Penitenciare despre existența unei situații de conflict între colaboratorii penitenciarului și deținuții care se află la moment în penitenciar. Potrivit celor comunicate de către conducerea Penitenciarului nr. 13, pe data de 3 iunie 2017, a fost efectuată o percheziție planificată în majoritatea celulelor din cadrul instituției, în urma căreia au fost depistate mai multe obiecte interzise. Din discuțiile cu deținuții, funcționarii Oficiului Avocatului Poporului au aflat că unii minori aflați în detenție au fost brutalizați și bătuți. Astfel, la momentul vizitei, 3 din cei 21 de minori prezenți aveau pe corp semne ale aplicării violenței. Pe marginea vizitei efectuate la Penitenciarul nr. 13 vor fi întocmite actele de reacționare conform competențelor atribuite prin lege”, susțin angajații Oficiului Avocatului Poporului, într-un comunicat de presă.

Istoria a început de sâmbătă dimineața, atunci când aveau loc niște acțiuni de măsură la Pen. 13 Chișinău, atunci  Anatol Mătăsaru era în jurul pușcăriei și a scris pe blogul său că în penitenciar deținuții sunt bătuți. În pușcăria nr. 13, sâmbătă dimineața, pe data de 3, au avut măsuri de regim, așa cum se întâmplă în toate penitenciarele din R. Moldova. Nu se pune problema, nu a fost nimeni bătut, nu a fost nimeni maltratat, nu a fost nimeni absolut dus pe la spitale, așa cum se vehiculează. Am fost prezent acolo și vă spun cu certitudine că nu s-au maltratat persoane deținute. Pen. 13 este un izolator de urmărire penală și, dacă  se fac măsuri de regim în cursul săptămânii, perturbează activitatea instanțelor de judecată, pentru că avem o mulțime de escortări de la instanța de judecată. Astfel, am decis ca aceste măsuri să fie desfășurate în weekend. Asta e tot”, a spus Oleg Pantea, reprezentant Direcţia Relaţii Publice, Mass-Media şi Secretariat, Departamentul Instituțiilor Penitenciare (DIP).