„Giurgiulești – Reni” și „Palanca – Maiaki – Udobnoe” vor activa în baza principiilor ”Ghișeului unic” și ”Opririi unice”

Punctele de trecere  „Giurgiulești – Reni” și „Palanca – Maiaki – Udobnoe” vor activa în baza principiilor ”Ghișeului unic” și ”Opririi unice”. Prevederile privind organizarea și efectuarea controlului comun în aceste două puncte de trecere sunt conținute de Protocoalele semnate ieri la Soroca de către autorităţile din Moldova şi Ucraina.

Potrivit documentelor, controlul comun în punctul de trecere a frontierei „Giurgiulești – Reni” se va efectua pe teritoriul Ucrainei, iar în punctul de trecere „Palanca – Maiaki – Udobnoe” – pe teritoriul Republicii Moldova.

Scopul final al încheierii documentelor constă în asigurarea securității frontierei comune, securității naționale, ordinii publice, a bunăstării economice a ambelor state semnatare, prevenirea și lupta împotriva criminalității transfrontaliere organizate, a terorismului internațional și finanțării acestuia.

De asemenea, încheierea protocoalelor reprezintă un mijloc de punere în aplicare a prevederilor Acordului încheiat la data de 11 martie 1997 între Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Ucrainei cu privire la organizarea controlului în comun în șapte puncte de trecere a frontierei de stat moldo-ucrainene: ”Criva-Mamalîga”, ”Medveja-Zelionaia”, ”Larga-Kelmențî”, ”Briceni-Rossoșanî”, ”Cuciurgan-Pervomaisc”, ”Palanca-Maiaki-Udobnoe” și ”Giurgiulești-Reni”.

Totodată, aplicarea acestui concept de control reprezintă și o condiționalitate a Acordului de Asociere între Republica Moldova, pe de o parte, Uniunea Europeană, Comunitatea Europeană a Energiei Atomice și statele membre ale acestora, pe de altă parte.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.