22:16:15 23.04.2024
Stiri

Chișinăul, SUFOCAT de gunoaie: Primăria explică de ce NU sunt evacuate deșeurile

Social 05.06.2017 11:17 Vizualizări2486 Autor: Ziarul National
Chișinăul, SUFOCAT de gunoaie: Primăria explică de ce NU sunt evacuate deșeurile


Lăzile de gunoi din Chișinău sunt pline ochi, iar deșeurile nu au fost evacuate deja de câteva zile. Asta pentru că locuitorii comunei Bubuieci, suburbie a capitalei, se opun ca acestea să fie duse la gunoiștea din apropierea localității lor, acuzând mirosul insuportabil care le „inundă” casele.

Autoritățile capitalei dau neputincioase din umeri, iar premierul a convocat pentru astăzi o ședință la Guvern în cadrul căreia să fie discutată această problemă.

Viceprimarul capitalei, Nistor Grozavu, a declarat astăzi, după ședința de la Primăria Chișinău, că protestul locuitorilor de la Bubuieci a izbucnit săptămâna trecută, fiindcă miercuri și joi vântul a suflat în așa fel, încât tot mirosul de la gunoiște a fost dus în direcția localității.

Serviciile responsabile din cadrul Primăriei capitalei nu au unde duce acum gunoiul care continuă să se adune și se transformă în mormane prin curțile blocurilor.

„Nu poate fi făcut niciun pas imediat fără autorizații sau proiecte”, a spus Grozavu, adăugând că au fost cercetate toate variantele pe o rază de 50 de kilometri în jurul Chișinăului. Singura gunoiște autorizată din această rază este cea de la Vadul lui Vodă, dar dacă s-ar duce acolo goniul acumulat în Chișinău timp de o zi sau două, deja ar crea probleme locuitorilor de acolo.

Gunoiul nu poate fi dus nici la Țânțăreni, Anenii Noi, după ce localnicii au protestat anterior vehement, iar autoritățile locale au înregistrat terenul unde erau depozitate deșeurile ca fiind proprietate a lor. Amenajarea unei noi gunoiști la Colonița ar dura doi ani, mai spune viceprimarul.

Prin urmare, singura soluție pe care o vede Nistor Grozavu este negocierea cu locuitorii din Bubuieci ca gunoiul din capitală să fie dus în continuare la gunoiștea de lângă această localitate, până la finele lunii septembrie curent, după care aceasta să fie lichidată.

Între timp, autoritățile capitalei speră ca Guvernul să declare terenul gunoiștii de la Țânțăreni de utilitate publică și deșeurile din capitală să fie transportate acolo.

„Alte soluții nu sunt acum”, a spus Grozavu.

Responsabilii de la Primăria capitalei așteptă ca problema cu gunoiștea de la Bubuieci să fie rezolvată cât mai rapid de comisia specială instituită ieri la Guvern, astfel încât să fie reluată transportarea deșeurilor din capitală.


Stiri relevante
Top stiri

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
22.04.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Mercenarii lui Șor ș...

20.04.2024 20:07 Ziarul National Nicolae Enciu // Basarabia sub teroar...

19.04.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Despărțirea apelor p...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Cum veți vota la referendumul care va avea loc în toamna anului 2024 în R. Moldova?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md