(FOTO) La Haragîș a fost inaugurat Complexul memorial în memoria celor patru salvatori SMURD decedați acum un an

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În apropiere de Haragîș, raionul Cantemir, a fost inaugurat Complexul memorial SMURD, construit drept omagiu adus celor patru membri ai echipajului elicopterului SMURD Iaşi care au murit în urma unui cumplit accident produs acum un an. Complexul memorial reprezintă o alee cu o lungime de peste 50 de metri, constituit din trei elemente: o troiță, o pistă de aterizare pentru elicoptere și o placă comemorativă din marmură. Cheltuielile pentru edificare au fost acoperite din donații adunate în Republica Moldova și România.

La eveniment au participat premierul Pavel Filip, ambasadorul României în țara noastră, Daniel Ioniță, șeful Departamentului pentru Situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, rude ale celor patru salvatori decedați, precum și alți oficiali din ambele țări.

În alocuțiunea sa, premierul a exprimat recunoștință pentru munca de salvare a vieților omenești pe care eroii români au făcut-o în Republica Moldova, menționând că monumentul dezvelit la Haragîş va păstra vie memoria acestora: „Astăzi, la un an de la moartea lor tragică în misiune, îi cinstim pe acești patru eroi – Doru Gavril, Voicu Şocae, Mihaela Dumea și Gabriel Sandu. Nu îi vom uita niciodată”.

Totodată, Pavel Filip a accentuat importanța colaborării cu serviciile de urgență din România pentru dezvoltarea sistemului de sănătate din țara noastră și a mulțumit celor care activează în cadrul SMURD România pentru implicare și profesionalism. „Relațiile omenești sunt foarte importante. Dincolo de faptul că avem o istorie comună, că inimile noastre bat în același ritm, noi facem tot posibilul pentru a ne apropia și mai mult. Vă asigur de toată recunoștința Republicii Moldova și mulțumesc tuturor celor care contribuie ca acest proiect să fie unul de succes”, a spus premierul moldovean.

Ambasadorul României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a mulțumit autorităților care au contribuit la edificarea monumentului. „Vom fi tot timpul alături de Dvs., vom susține parcursul european al Republicii Moldova. Proiecte cum este SMURD și altele pe care vrem să le dezvoltăm în domeniul sănătății și în cel al educației au menirea de a contribui la sporirea încrederii și asigurarea bunăstării pentru toți cetățenii Republicii Moldova. Prutul ne desparte, dar ne unește o mare dragoste frățească. Îmi doresc ca acest monument să devină un loc de pelerinaj simbolic la frații care s-au jertfit pentru a salva viața altor frați”, a adăugat diplomatul român.

Prezent la eveniment, secretarul de stat și șeful Departamentului pentru Situații de urgență al Ministerului Afacerilor Interne al României, Raed Arafat, a subliniat că misiunea de salvare a vieților nu are granițe, iar colaborarea între România și Republica Moldova este un exemplu pentru alte țări europene al modului în care se poate conlucra.

Până în prezent, Serviciul Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD) a efectuat peste 3.000 de intervenții pe teritoriul Republicii Moldova, dintre care 28 – aeromedicale.

1 2 3 4 5 6

Foto: Daniel Ioniță/Facebook.com


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...