Decizia CSJ luată cu doar două zile înaintea reținerii lui Chirtoacă. Magistrații vor examina dosarul la 21 iunie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Punctul final în scandalul parcărilor cu plată din capitală, care a dus la reținerea primarului, viceprimarului și șefului Direcției Transport și Căi de Comunicație din cadrul Primăriei Chișinău ar putea fi pus de judecătorii de la Curtea Supremă de Justiție (CSJ). La 24 mai 2017, cu doar două zile înainte de reținerea lui Chirtoacă, magistrații instanței supreme au declarat admisibil recursul activistului civic Adrian Filat și al consilierilor socialiști împotriva deciziei Curții de Apel (CA) Chișinău care respingea solicitarea acestora de a rezilia contractul semnat de Primărie și „EME Parkleitsystem” GmbH. CSJ a anunțat că dosarul, respectiv legalitatea contractului, vor fi examinate la 21 iunie 2017.

Potrivit ZdG, la începutul lui ianuarie 2016, activistul Adrian Filat s-a adresat cu o cerere la Primăria Chișinău, solicitând anularea contractului de parteneriat public-privat. Răspunsul primit nu l-a mulțumit și, la 18 februarie 2016, Filat s-a adresat în judecată. La scurt timp, cu o cerere în judecată a venit și un grup de consilieri municipali socialiști, care solicitau anularea contractului, precizând, ca și Adrian Filat, că acel contract nu fusese aprobat de CMC. La 20 septembrie 2016, Judecătoria Centru din Chișinău, după ce a comasat cererile, a decis s-o respingă pe cea a lui Filat și să admită cererea consilierilor socialiști, anulând contractul din 3 decembrie 2015.

Primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, a contestat hotărârea instanței de fond, reprezentantul său menționând că, de fapt, consilierii ar fi depus cererea de chemare în judecată tardiv și că legea nu le acordă dreptul de a contesta actele respective. „Atât timp cât actul contestat nu aduce atingeri drepturilor consilierilor, acțiunea urma să fie respinsă”, spunea reprezentantul primarului.

La scurt timp, prin avocatul Andrei Briceag, și „EME Parkleitsystem GmbH” a contestat decizia primei instanțe, precizând că acel contract s-a semnat pe 3 decembrie 2015, deoarece „expira termenul legal pentru semnare. Așa, a fost respectată procedura, competența și temeiurile legale la încheierea contractului”.

La 20 decembrie 2016, judecătorii Nina Cernat, Lidia Bulgac și Anatol Pahopol au anulat hotărârea primei instanțe, argumentând că aceasta, eronat, a acceptat cererea depusă de consilierii socialiști. Judecătorii de la Curtea de Apel au mai precizat că, deși consilierii știau despre semnarea contractului la 10 decembrie 2015, au depus o cerere de contestare abia la 18 ianuarie 2016, „prin urmare, acțiunile de contestare a actului administrativ au fost efectuate cu depășirea termenului legal, sunt tardive și nu se pretinde restabilirea termenului de procedură”, susțin magistrații.

Adrian Filat și consilierii socialiști au contestat ulterior decizia CA Chișinău la CSJ, cererea fiind înregistrată la sfârșit de martie, iar recent a fost declarată admisibilă pentru examinare.

În instanțele de judecată sunt încă două dosare cu participarea „EME Parkleitsystem” GmbH, reprezentanții ei cerând executarea contractului semnat cu Primăria. „Erau două procese. Pe unul, în care se examina legalitatea contractului, procesul a fost încetat, iar un alt proces a fost suspendat, până la examinarea recursului de la CSJ”, a precizat Andrei Briceag, reprezentantul firmei în instanță. Întrebat de ce compania nu a reacționat după reținerile din dosarul parcărilor, avocatul a spus: „Eu nu știu ce fac ei, le dau informația, comunic electronic cu ei. Mai departe, nu depinde de mine”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...