18:59:41 28.03.2024
Stiri

AMENINŢARE // Trump nu mai poate sta deoparte şi a declanşat OFENSIVA: „Nu vom ACCEPTA aşa ceva!”

Știri 03.06.2017 20:30 Vizualizări3336 Autor: Ziarul National
AMENINŢARE // Trump nu mai poate sta deoparte şi a declanşat OFENSIVA: „Nu vom ACCEPTA aşa ceva!”


Consiliul de Securitate al ONU a extins vineri sancţiunile împotriva Coreei de Nord, ca urmare a repetatelor teste cu rachete balistice, în urma unei înţelegeri între SUA şi China, americanii convingându-i pe chinezi să îşi asume un vot public în această privinţă. Administraţia Trump pune presiune pe Beijing pentru a determina limitarea ameninţării nucleare şi cu rachete balistice din partea Coreei de Nord, chinezii fiind singurul mare aliat al lui Kim Jong-un. Cu toate acestea, generalul James Mattis, Secretarul Apărării, a lansat un mesaj dulce-amar către chinezi, din partea administraţiei Trump: apreciem eforturile în ce priveşte Coreea de Nord, dar nu vom accepta militarizarea insulelor din marea Chinei de Sud. Insulele respective, create artificial, sunt revendicate de mai multe naţiuni asiatice, pe lângă ele trecând o rută navală majoră de comerţ. Mattis a mai spus că ameninţarea Coreei de Nord este „clară şi prezentă” şi că Pyongyang-ul şi-a intensificat programul nuclear.

Consiliul de Securitate al ONU a extins vineri sancţiunile asupra Coreei de Nord, în urma unei înţelegeri între SUA şi China, acesta fiind prima astfel de măsură luată sub administraţia Trump, care face presiuni pe China pentru a o determina să intervină pe lângă regimul de la Pyongyang, în ce priveşte programul nord-coreean de rachete balistice, cu potenţial nuclear.

„SUA vor continua să caute o rezolvare paşnică, diplomatică pentru această situaţie. Dincolo de consecinţele diplomatice şi financiare, SUA rămâne însă pregătită să contracareze agresiune Coreei de Nord prin orice mijloace, dacă este necesar. Consiliul de Securitate transmite un mesaj clar către Coreea de Nord - opriţi lansarea de rachete balistice sau suportaţi consecinţele”, a fost mesajul cu dublu înţeles lansat la ONU de ambasadoarea americană Nikki Haley.

Măsurile luate includ adăugarea pe lista neagră a ONU, de interdicţii de călătorie şi de „îngheţare” a bunurilor aflate în afara Coreei de Nord, pentru un număr de oficiali nord-coreeni. Aceasta este una dintre cele mai lejere sancţiuni pe care Consiliul de Securitate al ONU le poate da, însă vine după cinci săptămâni de negociere între Washington şi Beijing, conform Reuters.

Rezoluţia ONU a fost luată cu unanimitate de voturi din parte celor 15 membri ai Consiliului, aceasta sancţionând 4 instituţii nord-coreene, printre care Banca Koryo şi Forţa de Rachete Strategice a Armatei din Coreea de Nord, precum şi 14 oficiali, printre care şi şeful spionajului nord-coreean. Banca Koryo este o bancă internaţională care se ocupă de tranzacţiile Biroului 38, o entitate care gestionează banii conducerii de la Pyongyang, conform Reuters.

Votul de vineri nu a fost unul secret, cum putea fi, SUA convingând China să îşi asumea această poziţie printr-un vot public. Chinezii arată astfel că sunt dispuşi să colaboreze cu SUA pe acest subiect, în ciuda disensiunii provocate de faptul că americanii au trimis în Coreea de Sud un sistem anti-rachetă THAAD, pe care Beijingul l-a calificat drept o ameninţare la adresa sa.

De asemenea, Rusia a susţinut sancţiunile, în ciuda faptului că SUA a lansat noi sancţiuni împotriva Moscovei, tocmai pentru faptul că susţine programul de rachete al Coreei de Nord. „Această măsură este de neînţeles şi profund dezamăgitoare. În loc să lucrăm prin canalul bilateral, Washington face exact opusul şi recurge la măsuri neprietenoase, ceea ce face şi mai dificilă normalizarea dialogului nostru şi colaborarea pe afaceri internaţionale”, a explicat ambasadorul adjunct al Rusiei la ONU, Vladimir Safronkov.

Mesajul lui Mattis, cu dublu tăiş: Nu acceptăm militarizarea insulelor din Marea Chinei de Sud

Tot vineri, în Singapore, Secretarul Apărării James Mattis a lansat un mesaj fără echivoc la adresa Chinei, din partea administraţiei Trump. El a arătat că SUA apreciază eforturile Beijingului de a ajuta la problema nord-coreeană, dar că nu acceptă militarizarea insulelor din Marea Chinei de Sud.

Mattis a arătat că ameninţarea Coreei de Nord este „clară şi prezentă” şi că regimul de la Pyongyang şi-a intensificat ritmul de a obţine arme nucleare.

„Administraţia Trump este încurajată de angajamentul reînnoit al Chinei pentru a lucra cu comunitatea internaţională în vederea denuclearizării. Credem că China va ajunge să privească Coreea de Nord ca pe o vulnerabilitate strategică, nu ca pe un avantaj”, a spus Mattis.

Cu toate acestea, Mattis a arătat că în ciuda cooperării cu China pe problema Coreei de Nord, Washingtonul nu va rămâne indiferent la activităţile chineze în Marea Chinei de Sud şi nu va accepta ca Beijingul să amplaseze armament sau orice altă capabilitate militară pe insulele artificiale, create de oameni, din Marea Chinei de Sud.

„Ne opunem ca ţările să militarizeze insule artificiale şi să impună revendicări maritime excesive. Nu putem şi nu vom accepta schimbări unilaterale, coercitive ale status quo-ului”, a mai spus generalul Mattis.

De altfel, Japonia şi SUA au început joi exerciţii militare comune în Marea Japoniei, la care participă şi două portavioane americane. Pentagonul a anunţat de asemenea că susţine propunerea senatorului republican John McCain de a mări bugetul militar pentru regiunea Asia-Pacific cu 7,5 miliarde de dolari, conform The Guardian.

China revendică o porţiune din Marea Chinei de Sud pe unde trece o rută majoră navală de comerţ, în valoare de 5 trilioane de dolari pe an, însă zona este revendicată şi de alte naţiuni asiatice, precum Brunei, Malaysia, Filipine, Taiwan sau Vietnam. Conflictul durează de sute de ani, iar China a început să construiască insule artificiale în regiunea maritimă contestată, pentru a avea astfel un pretext de a muta acolo mijloace militare.

gandul.info


Stiri relevante

Parteneri
Descoperă
Punct de vedere NAȚIONAL
25.03.2024 09:14 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin căzut de pe ca...

22.03.2024 09:05 Nicolae Negru Nicolae Negru // De ce ideea referend...

18.03.2024 09:13 Nicolae Negru Nicolae Negru // Putin și Rusia ca bo...

Promo
Abonament
Abonează-te pentru a fi la curent cu ultimele știri
Recomandat
Sondaj
Sunteți de-acord ca referendumul constituțional privind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană să fie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din anul curent?
Prietenii noștri

Widget cu noutăți la tine pe site

Ziarul Național 2013-2024. Toate drepturile sunt rezervate

Despre noi Publicitate News widget RSS Contacte Developed by WebConsulting.md