„Moscova şi Ankara aproape au terminat negocierile cu privire la detaliile tehnice ale contractului referitor la S-400”, a declarat CEO-ul Rostec Serghei Cermezov, citat într-un comunicat.

Miniştrii finanţelor celor două ţări discută de-acum „posibilitatea furnizării către Ankara a unui împrumut în vederea achiziţionării” sistemor S-400, potrivit aceleiaşi surse.

Cermezov a refuzat să ofere detalii suplimentare despre această livrare „atât timp cât contractul nu este semnat”.

Această vânzare de sisteme de apărare antiaeriene ruse ultimul răcnet către o ţară membră NATO va simboliza o nouă etapă în spectaculoasa reconciliere dintre Moscova şi Ankara, care au traversat, timp de un an, o gravă criză.

Preşedintele rus Vladimir Putin a ordonat miercuri ridicarea majorităţii sancţiunilor impuse de Moscova Ankarei după distrugerea de către aviaţia turcă a unui bombardier rus în spaţiul aerian, la frontiera turco-siriană, în 2015.

În urma acestui incident, Rusia a instalat sisteme de tip S-400 pentru ca să-şi protejeze avioanele în Siria, unde este implicată într-o campanie în susţinerea forţelor lui Bashar al-Assad.