Soarta premierului maltez Joseph Muscat, implicat în scandalul „Panama Papers”, decisă azi în cadrul unor alegeri anticipate

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Maltezii votează azi în cadrul unor alegeri generale anticipate ce vor decide soarta premierului Joseph Muscat, al cărui bilanț oscilează între avânt economic și scandal de corupție, relatează AFP. Urnele de vot s-au deschis la ora locale 07:00 (05:00 GMT) în acest mic arhipelag din mijlocul Mării Mediterane și a cărui populație nu depășește 430.000 de locuitori.

Cele mai recente sondaje de opinie preziceau victoria lui Muscat, 43 de ani, liderul Partidului Laburist, însă cu o majoritate redusă în raport cu parlamentul aflat la sfârșit de mandat, ales în urmă cu patru ani. Aceste sondaje arată de asemenea o mare proporție de alegători indeciși, între 20 și 30 la sută din totalul celor 341.856 de alegători înscriși pe liste, (indeciși) ce ar putea face diferența.

Prin urmare, Simon Busuttil, liderul Partidului Naționalist (conservator), vrea să creadă încă în victorie și mizează pe atracția pentru schimbare după patru ani de guvernare laburistă, umbrită de un scandal de corupție legat de „Panama Papers”.

Joseph Muscat i-a convocat pe alegătorii maltezi cu un an înainte de sfârșitul legislaturii, în speranța de a fi legitimat din nou după ce soția sa Michelle a fost acuzată că a deschis un cont în Panama pentru a ascunde acolo „cadourile” provenite din Azerbaidjan.

Directorul de cabinet al lui Muscat și unul dintre miniștrii său au recunoscut că au deschis conturi similare, ceea ce Michelle a negat, după revelații conținute în mii de documente provenite de la cabinetul panamez de avocatură pentru afaceri Mossack Fonseca.

Muscat a fost acuzat că a reacționat puțin și nici nu i-a obligat pe cei doi apropiați să demisioneze.

Cu puțin timp înainte de alegeri, premierul maltez i-a cerut justiției din țara sa, care prezidează în prezent Uniunea Europeană, să facă lumină în acest caz, promițând să demisioneze dacă se vor găsi dovezi că și el și-a deschis un cont secret.

Birourile de vot se vor închide la ora locală 22:00 (20:00 GMT) și de obicei participarea depășește 90%. Exceptând sondajele la ieșirea de la urne, rezultatele nu sunt așteptate înainte de duminică la prânz.

Bipartismul din Malta are adesea un caracter aproape tribal, potrivit AFP, alegătorii rămânând atașați partidului lor indiferent de situație, explică specialiști.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...