Încercările de a recolta probe de sânge pentru analize au fost mai întâi blocate de spital, iar mai târziu s-a anunţat că nu se pot face analizele „din motive tehnice”.

Acesta a fost internat în stare gravă pe 27 mai, după ce tensiunea arterială a urcat la niveluri periculoase. În spital, starea lui a continuat să se înrăutăţească şi după insuficienţa renală a fost pus pe dializă şi respiraţie artificială. De atunci, se află în comă indusă.

Cazul nu este singular, scrie Robert van Voren, precizând că în ultimul deceniu mai mulţi adversari ai regimului Putin s-au îmbolnăvit în mod neaşteptat: unii au scăpat ca prin minune, în timp ce alţii au murit otrăviţi.

Autorul aminteşte de cazul lui Viktor Iuşcenko, care a fost otrăvit în 2004 cu dioxină, în timpul campaniei electorale din Ucraina, când a candidat la prezidenţiale împotriva lui Viktor Ianukovici, amicul lui Putin. El a supravieţuit în mod miraculos, însă faţa i-a rămas desfigurată în urma incidentului.

Listei se adaugă şi cazul fostului spion rus Aleksandr Litvinenko, care a murit în 2006 otrăvit cu poloniu. Acesta era un opozant vocal al lui Putin, acuzându-l nu doar de corupţie la scară mare, dar şi că a orchestrat amplasarea unor bombe în apartamente şi alte acte de terorism, pentru a avea pretextul pentru a declanşa cel de-al doilea război din Cecenia.

Anchetă privind moartea lui Litvinenko a început în urmă cu un an şi este în desfăşurare.

În anul 2003, unul dintre fondatorii ziarului independent Novaia Gazeta, Iuri Şcekocikin, a murit la 12 zile după ce a fost internat într-o clinică din Moscova. El a lucrat pentru Novaia Gazeta din 1996, ca redactor, acoperind misiuni periculoase, cum ar fi conflictul cecen, corupţia în rândul puterii, comerţul cu arme şi crimă organizată.

Pe parcursul anilor, acesta a publicat o serie de rapoarte detaliate cu privire la un caz de corupţie care a implicat un magazin de mobilă din Moscova, cunoscut sub numele „Trei Balene”. În timp ce cazul părea unul mărunt, jurnalistul a descoperit că oficiali de rang înalt din FSB spălau bani grei, de ordinul milioanelor de dolari, prin intermediul afacerilor cu obiecte de mobilier. În februarie 2002, Şcekocikin a prezentat dovezi că Procuratura Generală a primit două milioane dolari mită, pentru a opri ancheta care viza cazul de corupţie „Trei Balene”.

În aprilie 2002, Şcekocikin i-a scris preşedintelui Vladimir Putin, solicitându-i să supravegheze cazul personal. Putin a răspuns pozitiv, dar un an mai târziu, ancheta stagna. În iunie 2003, Şcekocikin a publicat un alt articol detaliat privind acest caz răsunător de corupţie. Două săptămâni mai târziu, în timp ce se afla într-o călătorie de afaceri, Şcekocikin s-a simţit brusc rău, având simptome asemănătoare gripei.

Acesta s-a întors la Moscova în acea zi cu febră, dureri în gât, dureri de corp, şi o senzaţie de arsură în toată pielea. Starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid în următoarele câteva zile şi a fost internat. Peste 12 zile, jurnalistul a murit, doctorii punând diagnosticul de „alergie necunoscută”. Familia ziaristului a presupus că a fost vorba despre o otrăvire.

Anna Politkovskaia a fost una dintre cele mai respectate jurnaliste din Rusia, fiind şi o vocală opozantă a lui Putin. Reporterul a avut o contribuţie imensă în prezentarea atrocităţilor conflictului din Cecenia. A fost deseori ameninţată, chiar reţinută, însă a continuat să publice materiale critice faţă de Putin şi politicile acestuia.

După ce a băut ceai în avion, când se întorcea de la Rostov, Politkovskaia s-a îmbolnăvit grav şi a fost spitalizată. Toxina nu a fost, însă, identificată şi personalul medical a distrus toate mostrele de sânge. Cu toate acestea, faptul că ea a fost dusă la un centru medical american probabil că i-a salvat viaţa, chiar dacă nu pentru mult timp: pe 7 noiembrie (chiar de ziua lui Putin) 2006, ea a fost asasinată în Moscova, în faţa blocului în care locuia.

Omul de afaceri Aleksandr Perepilicinîi a fost găsit mort, în 2012, în circumstanţe misterioase. Nu există dovezi concludente că disidentul rus, care locuia în Londra, ar fi fost otrăvit în timpul unei călătorii bruşte la Paris. În stomacul său au fost găsite, însă, urme ale unei plante otrăvitoare care se găseşte doar în China, indicii că ar fi fost otrăvit, mai scrie autorul materialului.

Bărbatul de 44 de ani fusese exilat, după ce a ajutat procurorii elveţieni să investigheze un grup criminal rus suspectat că ar fi implicat într-o fraudă fiscală majoră.